Правителството на Косово изготви проектозакон, за да предложи временно облекчение

...
Правителството на Косово изготви проектозакон, за да предложи временно облекчение
Коментари Харесай

Правителството на Косово обмисля таван на цените на основни продукти

Правителството на Косово изготви проектозакон, с цел да предложи краткотрайно облекчение за жителите, които се борят с възходящите разноски, посредством установяване на таван на цените за съществени артикули, заяви Юрактив.

Законопроектът ще включва всички съществени хранителни артикули като зърнени храни, брашно, самун, ориз, слънчогледово олио, мляко, яйца, сол, пилешко месо, захар, дървен материал за горене и средства за персонална хигиена. Освен определянето на таван на цените за тези артикули, законът ще дефинира и марж на облагата,  ще разреши на държавното управление да ограничи или забрани техния експорт и да дефинира какъв брой би трябвало да се съхранява в запаси когато и да е.

Неспазването на закона може да докара до санкции до 500 евро за компании или други заинтригувани страни, както и наложително затваряне за един месец.

В момента се счита, че равнището на инфлация в Косово доближава 20%, като повишението на цените на някои артикули, в това число нефт, горива и дърва, надвишава 60%.

Преди няколко дни ръководителят на опозиционната партия Демократичен съюз на Косово Лумир Абдиджику изиска премахването на Данък добавена стойност за някои съществени артикули, в това число самун, брашно, захар, олио и сол. Той сподели, че премахването на Данък добавена стойност не вреди на бюджета на страната, само че облекчава достъпността на тези артикули за жителите в тази невиждана рецесия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР