Правителството на Колумбия се споразумя за шестмесечно прекратяване на огъня

...
Правителството на Колумбия се споразумя за шестмесечно прекратяване на огъня
Коментари Харесай

Правителството на Колумбия договори споразумение за прекратяване на огъня с основните въоръжени групи

Правителството на Колумбия се споразумя за шестмесечно преустановяване на огъня с петте съществени въоръжени групировки, настоящи в страната - партизаните от АНО, дисидентите от ФАРК и наркобанди, заяви президентът Густаво Петро, представен от Франс прес.

" Договорихме се за двустранно преустановяване на огъня с АНО, Сегунда маркеталия, Централния общоприет щаб, Софийски градски съд и Силите за самозащита на Сиера Невада от 1 януари до 30 юни 2023 година, като удължаването му ще зависи от напредъка в договарянията ", съобщи президентът в Туитър в новогодишната нощ.

Договарянето на помирение на двустранна основа беше съществена цел на държавното управление на Петро в самодейността му за " цялостен мир ", целяща да постави завършек на спора в страната, който продължава макар разпускането на Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК) през 2017 година.

Колумбия, която е най-големият производител на кокаин в света, претърпява повече от половин век въоръжен спор сред страната и разнообразни групи от леви партизани, десни паравоенни формирования и наркотрафиканти. Първото ляво държавно управление на Колумбия, което встъпи в служба на 7 август, възобнови мирните договаряния през ноември, в опит да постави завършек на последния вътрешен въоръжен спор на континента. Те бяха прекъснати от предходното държавно управление на Иван Дуке (2018-2022 г.).

Преговорите се водят без двустранно преустановяване на огъня, като гаранти са Куба, Норвегия и Венецуела. Мексико също възнамерява да поддържа договарянията и се чака да бъде техен хазаин на дата, която към този момент не е избрана. Досега обаче тези договаряния не са съумели да сложат завършек на насилието, обхващащо цялата страна.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР