Правителството на Израел прие споразумение за спиране на огъня в

...
Правителството на Израел прие споразумение за спиране на огъня в
Коментари Харесай

Израел и Хамас се разбраха за спиране на огъня и размяна на пленници

Правителството на Израел одобри съглашение за прекъсване на огъня в линията Газа, което включва замяна на заложници за палестински пандизчии, съобщи Българска телеграфна агенция.

Мнозинството от израелския кабинет гласоподава в интерес на договорката с ислямистката формация " Хамас ", заяви през днешния ден канцеларията на премиера Бенямин Нетаняху. Според информацията минимум 50 дами и деца, отвлечени в линията Газа, ще бъдат освободени по време на 4-дневното помирение. В подмяна Израел ще освободи минимум 140 дами и малолетни от своите затвори, оповестяват израелски медии.

В текста се споделя, че откакто първите 50 заложници бъдат освободени за четири дни, паузата в боевете ще бъде удължена с още един ден за всеки последващи 10 освободени заложници.

" Правителството на Израел, ЦАХАЛ (Израелските сили за отбрана) и службите за сигурност ще продължат войната, с цел да върнат у дома всички заложници, да завършат елиминирането на " Хамас " и да подсигуряват, че няма да има нова опасност за Държавата Израел от Газа ", се споделя още в известието.

Споразумението включва още допускане на филантропична помощ в Газа, включително гориво. Според Нетаняху Червеният кръст ще получи достъп до останалите заложници, отвлечени при нападението на " Хамас " на израелска територия на 7 октомври.

Ислямистката формация " Хамас " удостовери, че има съглашение за прекратяванена огъня и освобождението на 50 израелски заложници в подмяна на 150 палестински пандизчии. След договаряния с посредничеството на Катар и Египет е реализирано съглашение, заяви " Хамас " в Телеграм рано тази заран. 

Катар също удостовери, че е реализирано съглашение за " филантропична пауза " в Газа. " Началото на тази пауза ще бъде оповестено през идващите 24 часа и ще продължи четири дни, с опция за удължение ", съобщи катарското външно министерство в платформата " Екс ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР