Правителството на Испания одобри програма за помощ в размер на

...
Правителството на Испания одобри програма за помощ в размер на
Коментари Харесай

Испания подпомага с 11 млрд. евро фирмите, засегнати от COVID-кризата

Правителството на Испания утвърди стратегия за помощ в размер на 11 милиарда евро за подкрепяне на затруднените дребни и междинни компании и независимо заетите служащи, с цел да се оправят с икономическите последствия от пандемията от ковид, осведоми " Франс прес ".

Пакетът, който има за цел да предотврати банкрути, ще включва 7 милиарда евро като директна помощ, посочи министърът на стопанската система Надя Калвино на конференция.

" Въпросът е да се поеме водеща роля за попречване на вероятни корпоративни проблеми с платежоспособността ", които биха могли да " подкопаят " икономическото възобновяване на Испания, сподели тя след утвърждението на мярката по време на изключително съвещание на кабинета.

Това ще бъде първата директна държавна помощ за компании от началото на здравната рецесия предходната година. Досега държавната поддръжка е под формата на държавни заеми и национална скица за излизане в отпуск.

Помощният пакет включва също 3 милиарда евро за преструктуриране на дълга на фирмите и 1 милиарда евро за финансови инжекции.

Социалистическият министър председател Педро Санчес разгласи помощния пакет предишния месец, без да дава детайлности по какъв начин ще бъдат разпределени средствата.

Туристическият бранш и други браншове, мощно наранени от пандемията, месеци наред желаят от държавното управление директна помощ, която да им помогне да се оправят с закрепени разноски като наеми и комунални заплащания.

Влиятелният началник на испанския банков колос " Сантандер " Ана Ботин също прикани за директна държавна помощ за затруднените компании през януари.

До този миг държавното управление отхвърляше тази алтернатива. Вместо това отблокира 116 милиарда евро кредитни линии от началото на пандемията.

То също по този начин похарчи 40 милиарда евро, с цел да обезпечи на размитите служащи 70 % от главната им заплата и да помогне на самонаетите и е превело 24 милиарда евро на районните държавни управления за разноски за опазване на здравето и обучение.

Миналата година администрацията на Санчес сътвори и фонд от 10 милиарда евро за избавяне на компании в " стратегически браншове ", които се смятат за жизнеспособни, само че изпитват проблеми с платежоспособността.

" Днес направихме още една стъпка в защитната мрежа, която използвахме, с цел да защитим нашия индустриален бранш ", написа Санчес в " Туитър " след съвещанието на кабинета.

Испанската стопанска система се сви внезапно с 11 % през 2020 година, един от най-слабо представящите се в еврозоната, с основния си туристически бранш, разрушен от пандемията.

Броят на записаните безработни в Испания е скочил с близо 23 % през предходната година до към 3,9 милиона, съгласно данни на министерството на труда.

Запасът на държавния дълг на страната възлиза на 1,3 трилиона евро в края на декември, което е с 10% повече от декември 2019 година, защото обществените разноски нарастват и приходите се свиват.

Испания е тежко наранена от пандемията, регистрирайки над 73 000 смъртни случая от над 3,1 милиона случая.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР