Правителството на Финландия казва, че ще затвори четири пропускателни пункта

...
Правителството на Финландия казва, че ще затвори четири пропускателни пункта
Коментари Харесай

Финландия ще затвори 4 гранични пункта с Русия, обвинявайки Москва, че организира поток от мигранти

Правителството на Финландия споделя, че ще затвори четири пропускателни пункта на дългата си граница с Русия, с цел да спре потокът от мигранти, за който упреква Москва, че го е докарал до границата през последните месеци

От ЯРИ ТАНЪР Associated Press, 16 ноември 2023 година, 8:53 ч.

ХЕЛЗИНКИ -- Финландия ще затвори четири контролно-пропускателни пункта на дългата си граница с Русия, с цел да спре потока от близкоизточни и африкански мигранти, за които упреква Москва, че ги е докарал до границата през последните месеци, сподели държавното управление в четвъртък.

Финландският министър-председател Петери Орпо и министърът на вътрешните работи Мари Рантанен споделиха, че югоизточните пропускателни пунктове - Иматра, Ниирала, Нуиямаа и Ваалимаа - ще бъдат затворени в петък в среднощ на сухопътната граница сред Финландия и Русия, която служи като европейска Външната граница на Съюза.

Изминава общо 1340 километра (832 мили), най-вече през гъсти гори на юг, чак до суровия пейзаж на арктическия север. В момента има девет пропускателни пункта, като един е предопределен единствено за железопътни пътувания.

„ Операциите на съветските гранични управляващи се трансформираха “, сподели финландският министър председател Петери Орпо пред кореспонденти, добавяйки, че четирите пункта ще останат затворени до 18 февруари. скандинавската нация през последните дни без подобаваща документи и са потърсили леговище, откакто се твърди, че са били подкрепени от съветските управляващи да пътуват до мощно следената гранична зона.

Това съставлява огромна смяна, защото финландските и съветските гранични управляващи си сътрудничиха в продължение на десетилетия, с цел да стопират хора без нужните визи или паспорти, преди да могат да се опитат да влязат в която и да е страна.

Финландските управляващи споделиха това седмица, когато Русия през последните месеци стартира да разрешава на пасажери без документи да имат достъп до граничната зона и да влизат в пропускателни пунктове, където могат да изискат леговище във Финландия.

Финландската гранична защита споделя мигрантите са пристигнали през последните дни основно от Ирак, Сирия, Йемен, Турция и Сомалия и съвсем всички са пристигнали в граничната зона на колела, които финландски и съветски медии оповестяват, че са им предоставени и продадени.

Повечето от тях са употребявали Русия единствено като директна страна за влизане във Финландия и Европейски Съюз, споделиха чиновници.

Около 280 мигранти от трети страни са пристигнали във Финландия от Русия от септември, оповестиха гранични чиновници в четвъртък.

В обява в обществената медийна платформа X, Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сподели, че „ инструментализацията на мигрантите от Русия е срамна. Напълно поддържам ограниченията, подхванати от Финландия “ и благодарих на финландската гранична защита „ за отбраната на нашите европейски граници “. Членството на Финландия в НАТО през април след десетилетия военно необвързаност, ход, който вбеси Москва, която няколко пъти заплаши Хелзинки с ответни ограничения.

Той означи, че Финландия, който се причисли към западния боен съюз след офанзивата на Москва против Украйна през февруари 2022 година, би трябвало да бъде квалифициран за „ известна завист “ от страна на Русия.

„ Да, непрестанно ни припомнят (от Москва), че Финландия се причисли към НАТО “, сподели Ниинистьо пред кореспонденти по време на посещаване в Германия.

Външното министерство на Финландия разгласи предишния месец, че страната с население от 5,6 милиона е сключила договорка за ново двустранно съглашение за защита със Съединените щати. Освен всичко друго, по този начин нареченият пакт DCA разрешава на Вашингтон да изпраща американски войски и да съхранява съоръжение, оръжия и муниции на контрактувани места във Финландия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели в сряда, запитан по отношение на Финландия, обмисляща затварянето на граничните пунктове, че съветските управляващи „ надълбоко съжаляват, че управлението на Финландия е избрало пътя на съзнателно разграничаване от предходния добър темперамент на нашите двустранни връзки. Арктика с Русия, сподели, че до момента не е записало сравнимо нарастване на граничния трафик от Русия на единствения контролно-пропускателен пункт в Сторског.

„ Ние следим обстановката от близко и може да е подходящо да затворим границата с малко предупреждение, в случай че е належащо “, сподели министърът на правораздаването Емили Енгер Мел пред норвежката осведомителна организация NTB.

Междувременно, управляващите в балтийската съседка на Русия Естония, член на НАТО и Европейски Съюз, обявиха, че осем сомалийски мигранти са се пробвали да влязат в страната от Русия без подобаващи документи в граничния град Нарва в четвъртък.

Министърът на вътрешните работи на Естония Лаури Ляанемец сподели, че мигрантите евентуално са били подкрепени от съветските управляващи, които са ги транспортирали до граничната зона.

„ Малко евентуално е тези Гражданите на Сомалия сами измислиха всичко това (идея). Те не би трябвало да могат да пресичат съветската граница без съответните права “, сподели той и добави, че африканските мигранти са били ориентирани назад към територията на Русия.

Естония Управлението на полицията и граничната защита съобщи по-късно в четвъртък, че е готово да затвори всички гранично-пропускателни пунктове сред Естония и Русия, в случай че е належащо.

___

Авторът на Associated Press Дария Литвинова в Талин, Естония и Ян М. Олсен в Копенхаген, Дания способстваха за този отчет.

___

Следете отразяването на AP за световната миграция на https://apnews.com/hub/migration

 ABC News

Важни истории

ABC Ne

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР