Правителството на Естония е решило да премахне всички съветски паметници

...
Правителството на Естония е решило да премахне всички съветски паметници
Коментари Харесай

Естония премахва всички съветски паметници

Правителството на Естония е решило да отстрани всички руски монументи от публичното пространство " допустимо най-скоро ". Смята се, че те са сред 200 и 400. Възможно е обаче да зародят проблеми на някои места, оповестява " Дойче веле ".

" На съвещанието на кабинета обсъдихме в детайли по какъв начин да се оправим с премахването от публичното пространство на монументи със знаци на окупационната власт. По приблизителни данни в Естония те са сред 200 и 400 ", заяви министър-председателката на Естония Кая Калас. Тя посочи, че " точният миг и редът зависят от готовността и логистиката на локалните управляващи " - защото паметниците са тяхна благосъстоятелност.

Калас обърна особено внимание на монумент на танк Т-34 в град Нарва, който се намира на границата с Русия и в който рускоезичното население е към 90%. Естонската министър-председателка не изключи демонтирането му да провокира напрежение в обществото, защото доста локални поданици са срещу. Затова държавното управление би трябвало да " поеме отговорност " за интервенцията, споделя Калас. Десетки хора към този момент са били видяни към паметника в последните дни. Според полицията до момента те са се държали умерено.

Все отново казус има - статуята на Ленин в Нарва бе преместена от центъра на града преди няколко години, напомня " Дойче веле ".

Министърът на външните работи Урмас Рейнсалу съобщи, че танкът би трябвало да бъде отстранен в границите на един месец и в случай че е належащо, да се свика изключително парламентарно съвещание по въпроса. Той напомни за всеобщия митинг на рускоезичното население в страната през 2007 година, когато бе изместен паметника на войника-освободител на Талин от фашистите, прочут с прозвището " Бронзов боец ". Един човек бе погубен вследствие на размириците, които избухват тогава. Според Рейнсалу, в случай че държавното управление допусне спорът за паметника на танка в Нарва да се проточи, това може да докара до сходни последствия.

На 28 юли естонското държавно управление издаде и декрет, с който забрани издаването на визи за краткотрайно престояване и образование на руснаци, а през юни Кая Калас изиска от НАТО да изпрати в Латвия, Литва и Естония дивизии от 20 000 до 25 000 бойци на Алианса, които да се пазят от евентуална съветска офанзива. Малко преди този момент съветският дипломат беше извикан в естонското външно министерство поради думите на Путин за " връщането " на Нарва.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР