Правителството на Австралия внесе в парламента закон, който първи в

...
Правителството на Австралия внесе в парламента закон, който първи в
Коментари Харесай

Австралия първа в света ще задължи Google и Facebook да плащат за новини

Правителството на Австралия внесе в Народното събрание закон, който първи в света ще задължи американските софтуерни колоси Гугъл и Фейсбук да заплащат на новинарските организации за създаваното от тях наличие, съобщи ДПА.

Законът би трябвало да контролира несъответствието в преговорните позиции сред медиите и обществените платформи, съгласно представители на държавното управление.

Планираното законодателство ще предизвиква софтуерните компании да договарят с главните медийни компании в Австралия, в това число публичните медии, за това какъв брой да заплащат за достъп до новините им. Ако не е допустимо да се реализира съглашение, ще бъдат привличани самостоятелни арбитри, които да вземат обвързващо решение.

При неспазване на условията на цифровите платформи могат да бъдат наложени санкции до 10 млн. австралийски $ (7,4 млн. долара).

Новите правила в началото ще обгръщат новините на Фейсбук и търсачката на Гугъл, само че по-късно могат да бъдат включени и други цифрови платформи.

Според австралийските управляващи двете компании имат забележителен дял от пазара на онлайн реклама – 53% от приходите в бранша се прибират от Гугъл, а 28% – от Фейсбук.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР