Правителството има два успеха, една слабост, три сериозни задачи и

...
Правителството има два успеха, една слабост, три сериозни задачи и
Коментари Харесай

Нинова след Националния съвет на БСП: Правителството има два успеха и една слабост

Правителството има два триумфа, една уязвимост, три съществени задания и три казуса, които чакат своето решение. Това сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова след пленума на Националния съвет на Българска социалистическа партия, на който дадена оценка за първите 100 дни на кабинета.

Правителството съумя да преведе сполучливо страната в най-тежките зимни месеци в обстановка на няколко рецесии. По думите на Нинова държавното управление е съумяло да се оправи с рецесиите посредством наложения мораториум, с обезщетенията и поддръжката за бизнеса, с мярката 60/40, както и с борбата на държавното управление с опитите да се спекулира с цените. Вторият триумф е приемането на Бюджет 2022 с два съществени акцента - "учеличихме на 100% обществените вложения, което значи специфична и ориентирана към стопанската система политика. 1/3 от разноските на страната, близо 20 милиарда бяха ориентирани към обществени политики ", изясни Нинова.

Слабостта в държавното управление е нарушената кординация и неприятната връзка, уточни тя. "Изградихме прекалено много нива на разискване и взимане на решения, които от време на време поради неприятна връзка между тях излъчвахме разнообразни сигнали, които трябваше взаимно да опровергаваме. Тази уязвимост излъчва неустойчивост и тя би трябвало да бъде преодоляна ", означи тя.
Според Националния съвет на Българска социалистическа партия би трябвало бързо и дефинитивно да се довърши управническата стратегия, която да е със мощно подплатена законодателната стратегия. Корнелия Нинова бе безапелационна, че още от на следващия ден би трябвало да стартира подготовка на актуализация на бюджета.

Трите казуса, които очерта Нинова са изпращането на оръжия за Украйна, присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз и избора на гуверньор на Българска народна банка.

Българска социалистическа партия изрично се афишира против ангажирането на България във войната в Украйна. Всяко ново оръжие значи нови ранени и нови убити. Ние желаеме войната да спре и да се възстановяват връзките в Европа и в света, сподели Нинова и добави, че нито в Министерски съвет, нито в Народното събрание, нито аз персонално ще дадем и един глас за решение или един автограф върху документ, който съставлява експорт на оръжие за Украйна.

Относно Северна Македония Нинова заключи, че стартирането на процеса за присъединение на РСМ към Европейски Съюз би трябвало да стартира след извършване на клаузите в контракта и ценене на националния интерес.

За избора на гуверньор на Българска народна банка тя сподели, че шефът на Централаната банка не трябва да е човек, излъчен от партиите в Народното събрание, нито да е народен представител. "Ще продължим да настояваме да се отдръпват актуалните кандидатури и да има единно предложение на обединението – банкер със сериозен интернационален опит ", сподели още Нинова.

Българска социалистическа партия ще дадат оферти за актуализация на бюджета и ще желаят съвещания с министъра на финансите, заяви Нинова и съобщи, че оферират три сфери на диалози за актуализация. Тя предлага таван на цените на някои хранителни артикули и на енергоносителите. Диференцирана Данък добавена стойност, въвеждане на необлагаем най-малко или промени в закона за корпоративното облагане или облагане на свръхпечалбите на държавните и частни енергийни сдружения. Ние държим на преизчисляване на пенсиите с нов средноосигурителен приход, заяви тя.

Тя дефинира като груба операция и неистина изказванието на ГЕРБ, че държавното управление е протегнало ръка върху Сребърния фонд. Подобни спекулации и операции ще опровергаваме постоянно, съобщи водачът на Българска социалистическа партия.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР