Правителството е без правомощия по Конституция да обявява извънредна епидемична

...
Правителството е без правомощия по Конституция да обявява извънредна епидемична
Коментари Харесай

МС не може да обявява извънредна епидемична обстановка

Правителството е без пълномощия по Конституция да афишира изключителна епидемиологична конюнктура. Това акцентира пред БНР проф. Пламен Киров, учител по конституционно право, във връзка обсъжданата в последните дни концепция Министерският съвет като орган, а освен министърът на опазването на здравето да заявява въпросното състояние.

„ Когато въведете карантина, засягате правото на обучение, на труд и това да става с решение на Министерски съвет, в случай че Конституцията постановява, че ограничение на главните конституционни права може да стане единствено със закон за несъмнено време и то при изключително състояние... Въвеждането на изключително състояние - по предложение на Министерския съвет, само че актът е в Народното събрание “, безапелационен бе Киров.

„ Когато става въпрос за изключителна епидемиологична конюнктура, ограниченията би трябвало да бъдат планувани в Закона за здравето, само че това не трансформира същността на извънредността на обстановката “, изясни юристът.

Той уточни, че в текста на законопроекта повече от 80% от текстовете засягат превъзмогване на последствията от епидемията от ковид.

„ Нормално беше да се плануват тези здравни ограничения в Закона за здравето и да се одобри специфичен закон, който да уреди всички ограничения, които страната и обществото подхващат, с цел да бъдат преодолени последствията от болестта... Сега се предлага едно реанимиране на закона за изключителното състояние и му даваме по-дълъг живот “, уточни Пламен Киров.

По думите на проф. Киров, в случай че президентът наложи несъгласие, ще се образува вакуум, само че болшинството в Народното събрание ще преодолее ветото.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР