- Правителството допуска една сериозна грешка, като не фокусира вниманието

...
- Правителството допуска една сериозна грешка, като не фокусира вниманието
Коментари Харесай

Цветан Цветанов: Трябва да се обединим за реална диверсификация на всички енергийни ресурси

- Правителството позволява една сериозна неточност, като не концентрира вниманието си върху самодейността " Три морета "

- Управляващи и съпротива да се обединят за действителна диверсификация на всички енергийни запаси

- За мен ръководството в тези 100 дни е без никакъв коефициент на потребно деяние, Народното събрание няма признати законодателни промени

- Ревизия на предходното ръководство е обикновено да има, само че с безспорни доказателства и без реваншизъм

- Българското държавно управление, за жалост, не е толкоз изрично, поредно и ясно в позицията си за поддръжка на Украйна

- Междуличностно опълчване сред министър председател и дипломат на която и да било страна, не е най-хубавото

- Сегашният шеф на Българска народна банка Димитър Радев може да извърши институцията със наличие и без никакви евентуални разтърсвания в политически проект за обединението

- Движещата мощ в страната през последните месеци е омразата - с нея нищо не се реализира

Това сподели в изявление за Dir.bg водачът на " Републиканци за България " Цветан Цветанов, който е и ръководител на Евро-атлантически център за сигурност. Вижте по какъв начин той разяснява още и държанието на България на фона на войната в Украйна, и проблемите в ръководещата коалиция, която, съгласно него, ще направи най-добре, в случай че остави шефа на Българска народна банка Димитър Радев за втори мандат.

- Как удря нас, българите, войната в Украйна? И каква е Вашата прогноза - по какъв начин ще се развият събитията, може ли да се стигне до сблъскване сред НАТО и Русия, макар че нееднократно пактът съобщи, че няма да го допусне?

- Към сегашния миг НАТО работи напълно за деескалация на тази война, която беше провокирана от Русия по отношение на Украйна. И това, което сега се декларира от страните членки на НАТО, че в случай че има посягане и нахлуване на територията на държава-членка на НАТО, незабавно ще се задейства по този начин нареченият чл.5 от Вашингтонския контракт, което значи, че страните от НАТО могат да получат цялостна взаимност. И тъкмо по тази причина сега се усилва и Източният фланг, с цел да може фактически този недостиг, където има, в окомплектоването на оперативната дарба на страните, да може да бъде изпълнен с нужния потенциал и да може да се реагира при деяние от страна на Русия.

Затова и считам, че българското държавно управление, за жалост, не е толкоз изрично, поредно и ясно в позицията си за поддръжка на Украйна, от позиция на чисто политическите решения, които се взимат, както да се подкрепи с въоръжаване Украйна, и тук не приказваме единствено за отбранителни средства, а за извършване на функционалностите, които и НАТО, и Европейска комисия вършат, да може фактически да бъде подсилена отбраната на Украйна със способността да отговори съответно на агресивното държание и на войната, която провокира Русия, като навлезе на територията на Украйна.

- Трябва ли да изпратим оръжие на Украйна и смятате ли, че държавното управление въпреки всичко ще вземе сходно решение?

- В момента има единствено 2 страни, които не са дали такава военна помощ - Унгария и България. Но ние като държави-членки на Европейски Съюз, дано единствено да напомня, че имаше решение на Европейска комисия преди дни, с което финансово се подкрепя тъкмо закупуването и даването на военна техника.

Което значи, че действително България към този момент е част от този защитителен механизъм, който е сработил и Европейска комисия показва своята взаимност с отпущането на тези финансови средства и даването на подобен боен запас. Вие виждате какъв исторически компромис направи една Германия, какво направи Швейцария, Финландия и всички страни, които под една или друга форма постоянно са държали някакъв неутралитет, виждате, че сега всички са за отбрана на териториалната целокупност на Украйна.

От тази позиция считам, че държавното управление трябваше да вземе решение, тъй като ние към този момент сме получили съответните политически решения от Руската федерация, че сме от страните, които са глобени и към този момент имат избрани ограничавания.

- Вие по какъв начин си обяснявате по-колебливата позиция на българското държавно управление?

- Всичко това минава през странното съдружно болшинство, което имаме в България - това са четири партии, които са диаметрално противоположни и с евроатлантическата си ориентировка, и някои, които са с една много сериозна наследствена обремененост за отбрана на Руската федерация. Но тук желая изрично да е ясно - че ние нямаме нищо срещу съветския народ. Имаме срещу режима на Путин, който докара в 21-ви век да има военни дейности на територията на Европа. Което е неуместно и всяка една политическа мощ, която отстоява друга кардинална позиция, това не дава отговор на потребностите на демократичната, цивилизована общественост. И в тази посока не би трябвало да се върви през призмата на електоралните настройки, а би трябвало фактически да се противодейства и на хибридните офанзиви през последните години, и на увеличаващото се посредством тях въздействие на Руската федерация на територията на Източния фланг, и респективно в нашия район.

Ако имахме едно същинско проевроатлантическо държавно управление и една хубава парламентарна коалиция, която фактически да изповядва тези полезности, може би нямаше да се стигне до тези пасивности и тези объркващи позиции, които излизат или в персонално качество, или в групово качество. Но, когато има изявление в персонално качество на премиера, той съставлява Република България. А когато има коалицинно решение, тогава излизат разликите и диаметралностите в обединението.

- България върви ли към късане на дипломатически връзки с Русия, като гледате размяната на реплики сред държавното управление и съветската посланичка, отзоваването на дипломати в двете посоки, апела от наша страна пък за отзоваване на Елеонора Митрофанова, след което пък българският бе спретнат за съвещания?

- Посланик Митрофанова направи изявления, с които да се търси някаква провокация по отношение на България. А може би и това е задачата. Но аз считам, че тук би трябвало да имаме доста ясна позиция за правилата и решенията, които държавното управление би трябвало да свежда.

Защото междуличностно опълчване сред министър председател и дипломат на която и да било страна, считам, че не е най-хубавото. А би трябвало страната да бъде доста мощна и единна в позицията си. И тъкмо по тази причина, тъй като държавното управление не е в положение да вземе ясно политическо решение по отношение на поддръжката си за Украйна, аз считам, че държавното управление трябваше да внесе план на решение в Народно събрание, българският парламент да се произнесе и по този метод може би щяха да избегнат неудобството, че са дружно с Българска социалистическа партия и Корнелия Нинова, които изрично пазят агресора, в лицето на Путин и по никакъв метод не демонстрират, че са за едни добросъседски връзки с съветския народ.

- Вчера у нас се организира един конгрес на водачите на страните членки на НАТО в Югоизточна Европа и на него прозвуча концепцията на Кирил Петков да бъде обърната посоката на придвижване на съветския газ, вместо от север, да идва от юг, с цел да не зависи районът от съветската суровина. Това осъществимо ли е и по какъв начин в тази обстановка България да подсигурява енергийната си сигурност и самостоятелност? Това допустимо ли е?

- От вчерашната среща действително няма никакъв стратегически детайл, тъй като тя не дава безусловно нищо, което да ни дава вяра, че това би могло да се случи. Трябва въпреки всичко да се подсети, че страната ни през последните две-три години усили зависимостта си от Русия с построяването на Турски поток, за което до ден сегашен няма отговор от страна на Борисов, Томислав Дончев и Теменужка Петкова за метода, по който беше взето това политическо решение, за метода, по който беше показано пред обществото и по който беше заблудена Европейска комисия, тъй като и там преднамерено тези три лица, които загатнах, работеха да облъчват представители на Европейска комисия, с цел да може да ги заблудят по метода, по който заблудиха и цялата парламентарна група, към която принадлежах тогава, също по този начин и българското общество.

Защото планът " Турски поток " ни дава една взаимозависимост - той е построен с български финансов запас, над 3 милиарда лв., и отговорността, и рискът е единствено за страната. Като цялостният размер, над 90%, е запазен от " Газпром ", което значи, че ние усилваме зависимостта от Русия освен за България, преминавайки тази тръба през страната ни, само че и осигурявайки директно трасе за страни, които, под една или друга форма, постоянно са били положително настроени към Русия и съветското въздействие, което е било упражнявано в тези страни. Но по-лошото е, че българската страна подписа пътна карта, която и до през днешния ден не е яясно къде е.

А що се отнася до въпроса за вчерашната среща - аз считам, че тук държавно управление позволява една сериозна неточност. Правителството, дружно с президентската институция, би трябвало да концентрира вниманието си върху самодейността " Три морета ", тъй като нейнияят план и построяването на тази платформа, е тъкмо, с цел да има районен разговор на 12 страни от Прибалтика, Адриатика и Черно море, за усилване на съдействието и увеличението сред членовете на политическия ангажимент и поддръжка за възстановяване на енергийната, транспортната и цифровата съгласуваност в района. За огромно страдание, тази самодейност, която е извънредно положително политическо решение от 2016 година насам, тогава беше неглижирана от тогавашния министър-председател Бойко Борисов, тъй като това беше президентска самодейност и страната ни тогава беше представлявана от тогавашния президент Росен Плевнелиев. Впоследствие обаче тя се трансформира и закупи доста по-друго измерение. Тази самодейност бе припозната от Съединени американски щати, бе припозната от Германия и на последната среща, на която София беше хазаин, тогава имаше опция и федералният президент на Германия да се изкаже в поддръжка на Триморието.

И когато аз имах опция, като част от неправителствения бранш - от името на Евроатлантическия център за сигурност, да съобщавам по този начин нареченото " Триморие " и поддръжката, която би трябвало да бъде дадена от страната, респетивно - да бъде подкрепена от изпълнителната власт тази самодейност на всички 12 президенти, тогава имаше цялостно недоумение и саботиране даже на процеса от тогавашното държавно управление, в лицето на Борисов и външния министър Екатерина Захариева.

България участваше единствено с 20 млн. евро в по този начин наречения фонд, до момента в който Полша и Румъния учредиха и сътвориха този фонд, само че те влязоха общо с към 500 млн. евро. И аз съм уверен, че това ще бъде самодейността, която президентите на тези 12 страни, с поддръжката и на съответните държавни управления, това ще бъде фактически една опция да се осъществя една стратегическа рамка за газова, цифрова и транспортна съгласуваност. И забележете - тази самодейност към този момент получава поддръжка от всички европейски финансови институции, като стартираме от Банката за развиване, също по този начин Европейска комисия, обособени фондове, и дано да си напомним, че на Мюнхенската среща единствено преди две години Майк Помпео сподели, че Съединени американски щати ще поддържат тази самодейност с към 1 милиард в началото, а това беше подкрепено и от администрацията на Джо Байдън.

И вие знаете, че когато направи своето одобрение и поздрави страната ни като домакинство, той даде доста мощна поддръжка за бъдещето на тази самодейност. Особено в този момент, когато имаме към този момент и война в Украйна, предизвикана от Русия, несъмнено, че на напред във времето доста повече излиза нуждата от по този начин наречената същинска, действителна диверсификация.

И тъкмо поради това считам, че би трябвало да се фокусираме върху Триморието. Аз съм уверен, че към тази самодейност, тъй като интензивно вземам участие в този развой, към нея ще се причисляват и други страни. Гърция има също предпочитание да се причисли към тази самодейност.

Западните Балкани също са заявили интерес на срещи, на които съм участвал, което значи, че това е самодейността, която може да даде тази диверсификация и да замести източника на енергийни запаси от Руската федерация с други, с построяването на съответните терминали, с цел да може да се придвижва и полутечен газ. А и в същото време с такива коридори, като интерконекторната връзка Комотини-Стара Загора - това също ще ни даде опция и за физическата връзка с азерския газ, което значи, че това са стъпките за по този начин наречената диверсификация.

- Като говорихте за " Турски поток ", Вие споделяте ли убеждението на премиера Кирил Петков, че това е корупцията на Путин у нас, както сподели той пред американския президент Байдън?

- Поне към сегашния миг не виждаме никаква смяна в решенията, които взема настоящето българско държавно управление по отношение на сдружението, което финансира и построи " Турски поток ", а това е " Булгартрансгаз ". Все още сдружението има същото управление, което беше и по времето, когато се изпълняваше този план при държавното управление на Борисов.

Така че, в случай че това е правилно, си задаваме въпроса - за какво не е заменено управлението? Ако това е правилно, за какво не са сезирани съответните институции? И в случай че това е правилно, въпреки всичко дано да се положат оптимално старания институциите да си дадат съответния отговор къде се намира пътната карта за реализирането на плана с подписите на Теменужка Петкова и шефа на " Газпром " Милер. Това са въпроси, които стоят отворени към Кирил Петков.

Имаше като предпочитание от страна на ГЕРБ да се направи анкетна комисия за фонд Gemcorp, тъй като държавното управление не можа да отговори съответно какво е направило, за какво го е направило и дали зад този фонд има някакви съветски капитали. Когато човек порови малко повече, ще разере, че този фонд се е освободил от съветско въздействие, само че страната и хората, които подписаха този меморандум, си трансферират топката един на различен.

Точно това демонстрира, че държавното управление има избран недостиг, както за съответната инспекция, която би трябвало да бъде осъществена, с цел да бъде готово за всевъзможни въпроси, само че да се даде бистрота и обществото да знае, че държавното управление фактически е направило всичко допустимо, с цел да ревизира дали този фонд може да бъде евентуален вложител в страната. Защото знаем, че през днешния ден, повече от всеки път се нуждаем от вложения, само че когато има бистрота за метода, по който се избират тези вложители, ще отпадат всевъзможни подозрения. Правителството трябваше да презентира и да направи една доста сериозна отбрана на решението си и подписването на меморандума.

- На вчерашния конгрес на страните в НАТО от района министър председателят сподели, че до няколко седмици би трябвало да ускорим еврочленството на Северна Македония. Това реалистично ли Ви звучи и би ли било оттегляне от интереса на България?

- Преди към два месеца имаше КСНС при президента Радев. Тогава участваха безусловно всички парламентарно показани сили. И тогава всички, без изключение, одобриха рамка, която беше утвърдена от всички, което е малко допустимо в днешните условия на опълчване сред ръководещи и съпротива. Което демонстрира, че рамката, която е заложена, не знам по какъв начин в такива къси периоди ще бъде осъществена от страна на Кирил Петков, в случай, че не е извървян този път и не са покрити критериите и заложените цели.

Така че от тази позиция считам, че това е повече медийно, обществено обявяване на някакви положителни планове, само че пътят, който би трябвало да се извърви, би трябвало да бъде доста изчерпателен, доста транспарантен, да бъде в връзка с обществото и да преодолеем всевъзможни отрицателни настройки.

Тук желая изрично да заявя, че всички парламентарно показани сили желаят еврочленството на Западните Балкани, тъй като това е добавена стойност, както към нашата сигурност, по този начин и към развиването на района и тази съгласуваност, за която говорихме и при " Триморието ". И в случай че към тази самодейност се причислят и Западните Балкани, представете си каква добавена стойност ще има в кохезионната политика на целия Европейски Съюз.

- Каква е оценката Ви за 100-те дни на кабинета " Петков "?

- За мен ръководството в тези 100 дни е без никакъв коефициент на потребно деяние. Защото ние продължаваме да нямаме утвърждение от Европейска комисия за новия финансов, програмен интервал. Закъснението, поради което не подписаха Борисов и Томислав Дончев с Европейска комисия в края на 2020 година Изключително обезпокоително е и би трябвало да се знае, че Планът за възобновяване и резистентност трябваше от 30 ноември 2020 до 30 април 2021 да бъде импортирано за утвърждение от Европейска комисия. Дончев и Борисов не го внесоха и това сътвори един недостиг за опция да се възползваме от европейската взаимност. Административният запас къде отиде? Някой е получавал хонорари, награди, само че в действителност ние нямаме резултат. И служебното държавно управление, и настоящето за 100 дни не съумя да навакса това закъснение, и виждате, че имаме още веднъж четвърто отсрочване на Плана за възобновяване и резистентност, само че нямаме още и решение за новия финансов програмен интервал.

Което значи, че 2021 и 2022 са нулеви за страната ни, по всяка възможност и 2023 най-малко доникъде ще бъде такава, а България, най-бедната страна в Европейски Съюз го финансира с вноските, които би трябвало да прави всяка членка. Ето това е казусът и неналичието на потенциал сега или този безреден метод от една тематика в друга отдалечава държавното управление от най-хубавите му планове да реализира някакви триумфи. Защото виждаме, че ние не можем да се възползваме от европейската взаимност. Държави като Румъния и Гърция, наши съседки, те получиха по 3,8 милиарда евро предплатено заплащане по Плана за възобновяване, и те подкрепят своите бизнеси и вземат решение съответните дефицити, които се натрупаха в изискванията на пандемия. А ние, като най-бедната държава-членка, към момента продължаваме да разчитаме на увеличение на държавния дълг и трупаме задлъжнялост на нашите генерации.

На мен това, което ми липсва за тези 100 дни на държавното управление, е стратегическа рамка. Защото по този начин наречената управническа стратегия към момента не е призната. Там са заложени периодите. И тогава към този момент всеки един, като мен или като Вас, ще може да направи справедлив обзор на това, което е поето като задължения и това, което е изпълнено.

Много е значимо и да има законодателни промени. В момента Народното събрание към този момент 100 дни, дори малко повече, няма нищо свястно признато, като законодателни промени, които да са свързани с осъществяването на управническата стратегия. Имаме единствено един бюджет, който беше признат, никакви организационни промени, никаква бистрота на това, което следва да се случи. Ние единствено чуваме от избрани представители на болшинството, само че ние не знаем кое е истина и кое не е.

Нека да погледнем и какво се случва сега за избор на началник на Българска народна банка, има две кандидатури. Аз считам, че сегашният шеф на Българска народна банка може да извърши институцията със наличие и без никакви евентуални разтърсвания в политически проект за обединението.

- Да продължи с нов мандат да бъде шеф на Българска народна банка, имате поради, а и да се избегне трус в обединението?

- Да. И господин Радев е един неоспорим престиж, той не е бил част от вътрешнополитическия живот на страната. Изключително квалифициран, ерудиран и човек, който може да преведе страната ни през всичко, което следва.

- Въпреки че не сте в ГЕРБ от дълго време, само че и като някогашен вътрешен министър, като наблюдавате в профил сагата с ареста на водача на партията, разпитите, престрелката сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата, а и освен по този мотив, по какъв начин го коментирате?

- Във всичко това, което следим през последните няколко дни и с ареста на Борисов, Горанов и Арнаудова, виждаме свадите, забележимите неща, само че правните причини се видя, че в действителност отсъстват сега на тази необходимост, която ползва Министерство на вътрешните работи. От през вчерашния ден към този момент се влиза в една друга процесуална процедура, която дава опция всичко, което се прави, да бъде задоволително издържано. И към този момент тогава прокуратурата, като стопанин на следствието, да реши дали има задоволително доказателства, с цел да се повдигне обвиняване.

Тук по-важното е да се каже следното - няма нищо неприятно да се прави проверка на едно ръководство. Но доста е значимо е да не отиде в тази прекаленост, където към този момент да се приказва за политически реваншизъм. Защото аз съм уверен, че в годините и за Турски поток, и за други решения, фактически би трябвало да се направи инспекция, и в случай че бъдат открити обстоятелства и условия към корупционни схеми, някой да понесе отговорност.

Но би трябвало да се направи извънредно аргументирано и с безспорни доказателства, които да не основават усещане за реваншизъм.

През годините постоянно е имало някакво напрежение сред прокуратура и изпълнителна власт, в никакъв случай не са били толкоз координирани в дейностите, само че постоянно се е намирал и някакъв компромис сред представителите на правосъдната система и изпълнителната власт, с цел да може да се пазят ползите на страната и на обществото. От тази позиция би трябвало да се фокусираме и върху доста тематики на сигурността - а тя е във всяка една секторна политика.

Енергетиката е национална сигурност. Ние там допуснахме да има увеличение на съветското въздействие, обслужване на непознати ползи, само че не и отбрана на националните. Или всичко, обвързвано с екологията. Аз съм уверен, че и в доста от ведомствата, по секторни политики, предстоят стартирания на наказателни процедури. Никой не приказва по тази тематика. А това значи, че данъкоплатецът би трябвало да заплаща за всичко това, което не е изпълнено, за поети задължения от страната ни като член на Европейски Съюз. Защото пречиствателните станции в обитаеми места над 5000 поданици, да вземем за пример - там може да се отвори незабавно една наказателна процедура. По тематиката енергетика ние имаме също идни наказателни процедури, които могат да започват. И тъкмо по тази причина считам, че би трябвало фактически да се търси някакъв вероятен политически консенсус по значими тематики.

Ето една тематика, по която би трябвало да бъдат подкрепени и държавното управление, и президентът, тъй като, дали ни харесва президентът, или не, той съставлява страната. Аз съм имал друго виждане, само че когато към този момент изборите са завършили, ние би трябвало да търсим това, което е потребно за страната ни.

Защото, в случай че ние от тези 3 милиарда лв. /б.р - от парите за " Турски поток " / бяхме отделили към 100 млн. евро, с цел да внесем във фонда за Триморието, щяхме да имаме доста по-голяма отбрана на националните ползи, щяхме да бъдем част от една огромна районна самодейност, която ни дава тъкмо тази газова и цифрова съгласуваност, за която всеки приказва, само че тук би трябвало да се търси поддръжка и от партиите в съпротива, тъй като тази самодейност ще продължи години наред. Сега следва среща в Рига. Аз съм уверен, че там към този момент и бизнесът ще бъде замесен доста повече и със основаването на секретариата, иницииран по време на българското председателство.

- Но войната сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата пречи на всичките тези неща, които изброихте - за националната сигурност, освен на ефикасния отпор на престъпността.

- Точно по този начин. Ако погледнем в профил това, което се случва в Народното събрание и сред институциите - движещата мощ в страната през последните месеци, е омразата. Това не е градивна мощ и няма да докара до нищо. Защото с сходно държание не може да се ръководи. Омразата изключва да има разговор. Това е конкуренция на полюси в политическия живот, само че не би трябвало някой да счита, че с ненавист ще може да реализира нещо съществено.

Защото разликите ще ги има, само че дано да има задоволително доказателства за всяко едно обвиняване. Нека да има бистрота в ръководството при взимането на значими стратегически решенияя, с цел да не завъртаме във водовъртежа под общ знаменател, че всичко, което се влага в страната, е с съветски капитали. Трябва и службите, и държавното политическо управление да осведоми обществото и парламентарните сили, с цел да бъдем обединени в това да имаме в действителност самостоятелност и действителна диверсификация на всички енергийни запаси.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР