Правителството договаря доставки на газ на цени, доста по-ниски от

...
Правителството договаря доставки на газ на цени, доста по-ниски от
Коментари Харесай

Росен Христов: Договаряме доставки на газ на доста по-ниски цени от предишното правителство

Правителството договаря доставки на газ на цени, много по-ниски от тези, реализирани от предходното държавно управление. Това разгласи служебният министър на енергетиката Росен Христов, който е оптимист за понижаване на цената на газа през октомври, съобщи Българска национална телевизия.

" Както, допускам знаете, цената за октомври за газа се чака да е доста по-евтина, главно по тази причина, че заработва интерконекторът. В последния етап сме на договаряния с много източници на газ, друг от " Газпром износ ", където договаряме цени под тези на доставките от септември, които бяха контрактувани от предходното държавно управление, " съобщи Росен Христов.

Христов разяснява, че страната ни се пробва да договаря със “Газпром ” по две аргументи - да възобнови доставките по настоящия контракт и да бъде в добра позиция при възможен предстоящ арбитраж. Темата за опитите на България да възобнови договарянията с “Газпром ” не е била обсъждана на днешния съвет.

Въвеждането на таван на цената освен на съветския газ, само че и на целия импорт на газ в Европейския съюз, желаеха през днешния ден някои от министрите на енергетиката на изключителна среща в Брюксел. Те разпоредиха на Европейска комисия допустимо най-бързо да излезе с общи законодателни оферти за справяне с високите цени на електрическата енергия.

България чака първо да види съответните оферти от Брюксел, преди да се произнесе по тях, сподели за Българска национална телевизия енергийният длъжностен министър Росен Христов, който също взе участие в срещата. Според него цената на газа за октомври в България ще бъде по-ниска.

Освен таван на цената на газа, министрите чакат от Еврокомисията оферти за таван на свръхпечалбите на производителите на ток от възобновими източници и атомна сила, въвеждане на вноска „ Солидарност “ за фирмите, които добиват изкопаеми горива, както и координирани ограничения за намаляването на търсенето на електрическа енергия и поддръжка за енергийните сдружения.

" Днес европейските министри на енергетиката се съгласиха за нуждата от незабавно европейско решение. Заедно с Европейска комисия ние би трябвало да работим доста бързо, с цел да представим координирано решение на общоевропейско равнище, с цел да се оправим с високите цени на електрическата енергия допустимо най-бързо. Дискусията не беше лесна и няма да е последна, само че имаме ясна посока за ограниченията, които би трябвало да бъдат взети ”, сподели Йозеф Сикела, министър на промишлеността и търговията на Чехия.

Според българския длъжностен министър на енергетиката, ограниченията, които са били обсъждани, не съдържат конкретика. Той сподели, че страната ни ще показа позицията си, когато види съответните числа и изчисления. Христов разяснява, че служебното държавно управление не може да предприеме нови ограничения за подкрепяне на уязвими семейства или бизнеса, тъй като сега няма работещо Народно заседание.

" Компенсациите, които сега се ползват, ние ги продължаваме да ги прилагаме. Нови ние можем да подготвим и вероятно да внесем вероятно за утвърждение в идващото Народно заседание, което се чака да действа от месец октомври ", сподели той.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР