Правителството Денков/Габриел одобри на заседанието си днес доклад на министъра

...
Правителството Денков/Габриел одобри на заседанието си днес доклад на министъра
Коментари Харесай

Включваме се във фонда ЕС за Украйна с 10 млн. евро

Правителството Денков/Габриел утвърди на съвещанието си през днешния ден отчет на министъра на финансите Асен Василев, с който се показва желание пред Европейската капиталова банка (ЕИБ) за присъединяване на България в Доверителния фонд " Европейски Съюз за Украйна ", основан в границите на едноименната самодейност на Европейска инвестиционна банка.

Участието на България във фонда е под формата на гаранция в размер на 10 млн. евро. Така страната ни ще подкрепи косвено възобновяване на Украйна посредством солидарно гарантиране на интервенциите на Европейска инвестиционна банка, дружно с останалите страни в Европейски Съюз, оповестяват от пресцентъра на Министерския съвет (МС) и акцентират, че това ще е още едно удостоверение за мощната ангажираност на България за подкрепяне възобновяване и икономическото развиване на потърпевшата от военните дейности страна.

Инициативата на Европейска инвестиционна банка " Европейски Съюз за Украйна " е основана в резултат от заключенията от съвещанието на Европейският съвет от 15 декември 2022 година В тях Европейският съюз приканва Европейска инвестиционна банка да ускори поддръжката си за най-спешните инфраструктурни потребности на Украйна в съдействие с Комисията и интернационалните финансови институции (МФИ). Доверителният фонд има за цел да се ускори поддръжката на Европейски Съюз за планове в Украйна, като в същото време се даде опция на Европейската капиталова банка да продължи да извършва основна роля при разпределяне на финансова поддръжка за нападнатата от Русия страна. Идеята на фонда е той да играе ролята на краткотрайно решение, до момента в който се вкарат по-дългосрочни ограничения на Европейски Съюз. Чрез него ще се финансират главно планове за общинската инфраструктура - учебни заведения, лечебни заведения, транспортни мрежи, уреди за филтриране на вода и отпадни води, потенциал за цифрова и киберсигурност. Фондът би трябвало да обезпечи и усъвършенстван достъп до финансиране за украинските бизнесмени.

Доверителният фонд се финансира от страните членки на Евросъюза. Могат да се включат също Европейската комисия и страни отвън Европейски Съюз като страни от Европейска асоциация за свободна търговия (ЕАСТ), както и частни донори. Приносът е непринуден и може да бъде се показва в парична или непарична вноска - под формата на гаранция, или композиция от двете.

На 11 юли 2023 година, в границите на Съвета по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), 16 страни от Европейски Съюз са подписали с Европейска инвестиционна банка документи за желание за принос във фонда. От страните в Европейския съюз са оповестили, че ще се включат Белгия, Франция, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Полша, Словакия, Испания и Нидерландия. Първоначалните задължения от тези страни са за общо 383,3 млн. евро. Подкрепа са удостоверили също Хърватия, Кипър, Дания, Естония и Гърция, като следва да бъдат конкретизирани размерите на вноските им.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР