Правителството да преосмисли данъчната система и данъчната политика, препоръчва БАН

...
Правителството да преосмисли данъчната система и данъчната политика, препоръчва БАН
Коментари Харесай

БАН към правителството: В никакъв случай не вдигайте данъците

Правителството да премисли данъчната система и данъчната политика, предлага Българска академия на науките в годишния си отчет " 2019 “Икономическо развиване и политика в България: оценки и очаквания”, показан публично на конференция.
" В никакъв случай не би трябвало да се прибягва до някакво повишение на данъчни ставки, преди да са изчерпани опциите за повишение на събираемостта на налозите. Чак тогава може да се пристъпи към някаква фаза на повдигане на данъчни ставки, което ние не предлагаме на този стадий ", съобщи пред Actualno ръководителят на авторския колектив от Института за стопански проучвания при академията, изготвил отчета доцент Виктор Йоцов. Той разясни още, че учените вършат в отчета обстоен обзор структурата на данъчните доходи - какъв брой се падат на косвените налози, какъв брой на директните, дискутиран е въпроса за пропорционалното облагане и дали то не е изчерпало резултатите си и дали няма потребност от преосмисляне.
Имаме закъснение на темповете на напредък, съпроводено с леко увеличение на инфлационния напън, само че на този стадий не считаме, че има заплаха от нахлуване в криза , само че в това време означаваме в отчета, че има структурни несъответствия, на които в случай че не бъде обърнато внимание е допустимо в идващ интервал да изпаднем в някакъв тип криза, изключително в случай че външната среда продължава да се утежнява, разяснява доцент Йоцов. По думите му обезпокоително е, че продължава спадът на директните задгранични вложения . " Факт е, че директните задгранични вложения са по-малко от средствата, които българските емигранти изпращат тук ", уточни той и разясни, че на процедура това значи, че България изнася работна мощ, не артикули и услуги, което е  изключително неподходяща наклонност.
Като позитиви доцент Йоцов посочи стабилността на финансова среда и фискалния бранш. Негативите са свързани на първо място с демографския срив , който към този момент оказва съществено въздействие върху евентуалния стопански напредък, посочи той и уточни, че имаме дефицит на работна мощ, което по думите му е към този момент доста явно и дори плашещо. " Това води до закъснение на темповете на напредък и до закъснение на процеса на догонване, от който ние по този начин мощно се нуждаем ", акцентира той и означи, че от години сме на последно място в Европа по витален стандарт и БВП на глава от население и не се виждат вероятности това в скоро време да се промени.

Според упованията на учените от Българска академия на науките забавянето на икономическото развиване ще продължи. Темповете на икономическия напредък от 3.1 за предходната година се чака да паднат на 2.6 - 2.7, а за идващите две години прогнозата е за леко ускорение до 3.9 - 4% през 2021 година, което значително ще се дължи и на усвояването на европейските средства. " Очакваме леко закъснение тази година и умерено ускорение идната година като ще има леко покачване на износа. Не чакаме трагични промени, не става въпрос за криза, а по-скоро леко закъснение на растежа и вероятно възобновяване през идната година ", заключи Йоцов.
По 14 индикатора Европейски Съюз дефинира ситуацията на всяка стопанска система и за жалост България по 6 или 7 от тях е в дисбаланс, уточни още той.
В отчета не е третирана тематиката за размера на сивия бранш и корупцията, сподели пред Actualno ученият и добави, че " това е проблем, който съществува на всички места - от порядъка на 30% от стопанската система е в сивия бранш ".
Коментирайки протичащото се във фискалния бранш, доцент Йоцов остро разкритикува бюджетните остатъци - страната не извършва плануваните финансови разноски. " Забелязва се през последните няколко години, че финансовото министерство подценява приходната част - тя постоянно се оказва по-голяма, което разрешава по Закона за обществените финанси да се преразпределят средства без глоба от Народното събрание, което е еластичност за сметка на прозрачността в разходването на обществените средства и не може да се оцени позитивно ", сподели той.
Какви са другите заключения и прогнози в отчета на Българска академия на науките прочетете в Expert.bg.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР