Правителствата на Перу и Еквадор обявиха тримесечни извънредни здравни ситуации

...
Правителствата на Перу и Еквадор обявиха тримесечни извънредни здравни ситуации
Коментари Харесай

Перу и Еквадор обявиха извънредно положение за здравето на животните заради птичи грип

Правителствата на Перу и Еквадор оповестиха тримесечни изключителни здравни обстановки заради огнища на птичи грип, откакто вълна от случаи докара до избиването на десетки милиони домашни птици в Европа и Съединени американски щати, заяви Ройтерс.

Перу заяви за първото си тежко огнище на високопатогенния вирус вид А H5 през ноември, малко откакто Мексико съобщи, че ще стартира да имунизира птици във високорискови региони.

Обявявайки изключителна обстановка в цялата страна, селскостопанската здравна работа на Перу подреди всички птици в намерено огнище да бъдат заклани и заровени на дълбочина най-малко два метра.

Дорис Родригес, чиновник от перуанската работа за дивата природа и горското стопанство, сподели пред радиостанция RPP, че към 13 800 птици са умрели от птичи грип, в това число към 10 000 пеликана - основно в северната и централната част на страната.

В Еквадор огнището беше намерено за първи път през уикенда в птицеферма в андската провинция Котопакси, южно от столицата на страната Кито, което докара до карантинни ограничения в евентуално инфектирани региони.

Около 180 000 птици в региона ще бъдат избити, с цел да се предотврати разпространяването на вируса, се споделя в изказване на министерството на земеделието на Еквадор. Правителството подсигурява сигурността на потреблението на яйца и пилешко месо.

" През идващите 90 дни няма да е допустимо да се реалокират птици, артикули и странични артикули от птичи генезис като яйца, кокошки, пилета, наред с други, от фермите, наранени от епидемията ", споделиха от министерството.

Местните управляващи споделиха, че откритата болест съставлява единствено 0,15 % от популацията от домашни птици в страната, която наброява към 263 милиона пилета и 16 милиона птици носачки. Секторът на птицевъдството в Еквадор има 1810 ферми и генерира 1,8 милиарда $, към 23 % от брутния вътрешен артикул (БВП) на селското стопанство.

В Съединените щати птичият грип е унищожил рекордните 50,54 милиона птици тази година, което докара до рекордно високи цени на яйцата и пуешкото месо.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР