Правителствата на Косово и Албания на днешната съвместно заседание в

...
Правителствата на Косово и Албания на днешната съвместно заседание в
Коментари Харесай

Албания и Косово правят общи митници и махат роуминга

Правителствата на Косово и Албания на днешната взаимно съвещание в Печ подписаха контракти с които в идващите шест месеца ще се обединят митниците, ще бъдат отстранени митата, и роумингът в връзките сред двете страни, съобщи БГНЕС.
На церемонията, извършена след взаимната сесия, министри на двете държавни управления подписаха общо девет съглашения и протоколи.
Косовският министър председател Рамуш Харадинай и албанският му сътрудник Еди Рама обявиха, че съдействието на двете страни е повече от належащо. Харадинай сподели, че жителите на Косово и Албания чакат още повече от двете държавни управления, само че и тези контракти, които се подписват през днешния ден, съставляват " конкретизация на отдавнашни цели на двете страни ".
„ Това, което Косово акцентира, е неговото заставане на страната на Съединените щати като водещ международен фактор и на страната на нашите стратегически сътрудници. Албания постоянно може да разчита на Косово и постоянно има право да разчита на Косово, само че и Косово постоянно е разчитало на Албания и това се появи през 1999 година, в най-тежките дни на нашия живот като нация “, сподели Харадинай.
Албанският министър председател Еди Рама съобщи, че въвеждането на мита от 100 % на продуктите от Сърбия и Босна и Херцеговина е била " вярна реакция на неправдите, които се вършат към Косово, постоянно и с поддръжката на разнообразни европейски страни ".
От друга страна, уточни Рама, след малко време Косово и Албания ще имат нулеви мита и цялостно унифициране на митниците.
„ Днес е моментът да се вкарат 100 % мита на север и нула % в южната част на Косово. Второ, ние се насочваме към митническия съюз: пренос от 1 януари в пристанище Дуръс за Косово и други стъпки през идващите шест месеца за сливане на митниците. Който счита, че това съставлява опасност, било в Белград или в Брюксел, е добре пристигнал да седне на масата и да му разбираем, че не е опасност, а е покана за всички други да вземат образец от това съдействие и Сърбия първа да последва този образец “, сподели Рама.
Албанският министър председател също даде обещание да се сътвори взаимен фонд сред Прищина и Тирана за действието на външната политика, което ще помогне за консолидираното на двете страни в Европейски Съюз до 2025 година
Днешното съвещание в Печ е петата взаимна сесия на държавните управления на Косово и Албания. Първата беше извършена в Призрен през 2014 година, последвана от взаимни съвещания всяка година първо в Тирана, след това в Прищина и предходната година в Корча.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР