Правителствата на България и Северна Македония проведоха съвместно пленарно заседание

...
Правителствата на България и Северна Македония проведоха съвместно пленарно заседание
Коментари Харесай

Нова енергия и резултати. България и Северна Македония подписаха три споразумения за сътрудничество

Правителствата на България и Северна Македония организираха взаимно пленарно съвещание в София. След неговия край те подписаха и три меморандума, които целят да задълбочават съдействието сред двете страни в сферите на земеделието, превоза и развиването на дребните и междинните предприятия.

Заседание е част от напъните на двете държавни управления да реализират прогрес в договарянията за повдигане на българското несъгласие над евроинтеграцията на балканската страна.

Българският министър председател Кирил Петков дефинира постигнатото във вторник като "много добре свършена работа ".

"Тези меморандуми имат един главен краен резултат и това е икономическото развиване на целия район. Икономическо развиване, което и жителите на Северна Македония, и жителите на България ще усетят с измерими усъвършенствания на стандарта на живот ", сподели Петков по време на взаимната му конференция с македонския министър председател Димитър Ковачевски .

"Това е образецът за новия метод, който ние даваме, с нова сила и действителни резултати ", добави Петков.

Първото съглашение, което двете страни подписаха, е в региона на земеделието, аграрните науки, селските региони и горското стопанство. Документът планува задълбочаване на съдействието сред двете страни посредством продан на научна и техническа информация и шерване на положителни практики.

Второто съглашение е Меморандум за съгласие за развиването на жп връзка "София-Скопие ". Той планува смесена група от български и македонски специалист да изготви проект за развиването на жп плана, да приготви оценка на капиталовата стойност и да изследва опциите за финансиране.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Третото ново съглашение сред България и Северна Македония се отнася до дребните и междинните предприятия. Двете страни се договориха да подкрепят предприятията, които желаят да влагат или да задълбочават бизнес контактите си от другата страна на границата.

Кирил Петков разяснява и работата на взаимните групи, които заседават в разнообразни области. По думите му идната им среща ще се организира още идната седмица. Историческата комисия от своя страна планува "поне три срещи " в границите на идващите четири месеца.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР