Правилникът на Народното събрание стана пореден повод за сблъсък между

...
Правилникът на Народното събрание стана пореден повод за сблъсък между
Коментари Харесай

ГЕРБ и ПП на нож заради правилата в парламента

Правилникът на Народното събрание стана следващ мотив за конфликт сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната " в пленарна зала. Днес от сутринта депутатите обсъждаха и гласоподаваха текстове от Правилника за организацията и активността на Народно събрание.

При разискванията точка по точка по разпоредбите за работа бе наранено учредяването на комисиите и по-конкретно ръководителя на Комисията по вероизповедания, който ще е от Политическа партия за сметка на ръководителя на Комисията по спорт, която отива при Движение за права и свободи. Това възроди нови обвинявания за коалиция ГЕРБ-ДПС- " Възраждане ".

Десислава Атанасова от ГЕРБ изиска приемането да става диалогично и съгласно разбиранията сред групите в началото.

Председателят на ПГ на " Продължаваме промяната " Андрей Гюров изрази поддръжка, че би трябвало да се следват кардиналните сделки.  " Ако има образуване на болшинство - комисиите ще се преразпределят ", уточни той.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков пък посочи, че би трябвало да се резервира контрактуваната съразмерност, без значение кой ще ръководи.

Асен Василев пък съобщи, че не схваща защо се разпалва спор. По думите му ГЕРБ имат друго мнение заран, на обяд и вечер. " Форсирайте болшинство и вземете всички комисии, ние ще сме съпротива. Няма да формираме болшинство, не разбрахте ли ", ядоса се той. За разлика от вас, които си сменяте мнението всеки ден, ние не си го сменяме, изясни някогашният финансов министър. Така вършат умните хора, те умеят да си сменят мнението, отвърна Даниел Митов. 

Даниел Митов отхвърли и изиска да се резервира симетричен принцип.

Бе признато Председателският съвет по съответен мотив да организира закрито разискване с ръководителите на службите за сигурност по настоящи въпроси, свързани с националната сигурност. В тази връзка Министерски съвет ще изпраща до Народното събрание всички актове, които съставляват класифицирана информация и не подлежат на обявяване, когато се отнасят до установяване на главен интерес или други въпроси.

" Възраждане " изиска да се прибавят и актове на държавното управление, отнасящи се до покупко-продажби в региона на защитата. Това бе отхвърлено.

На три месеца в Комисията по правни въпроси ще се организира разискване с присъединяване на основния прокурор.

Остана остарялото състояние ръководителят на Народното събрание да назначава и освобождава основния секретар на Народно събрание със период до избирането на ръководител на идващото Народно събрание, чиновниците към кабинета на ръководителя и тези към кабинетите на заместник-председателите и парламентарните групи по тяхно предложение; назначава и освобождава чиновниците в парламентарните комисии по предложение на техния ръководител със период до пет дни от избирането на ръководителя на съответната комисия в идващия парламент.

Комисията по конституционни въпроси ще прави наблюдаване и разбор на законодателството за сходство с правилата и нормите на Европейски Съюз.

Постоянните комисии могат да основават публични препоръки от представители на цивилен организации.

Спор имаше към ротационното председателство на Комисията за надзор над службите за сигурност. От ГЕРБ-СДС предложиха то да бъде анулирано, само че в последна сметка бе признато ротацията да остане, а ръководителите на комисията да се сменят всяка парламентарна сесия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР