Правилата за безопасност на труда не пречат на работата, те

...
Правилата за безопасност на труда не пречат на работата, те
Коментари Харесай

Правилата за безопасност на труда не пречат на работата, те спасяват човешкия живот

Правилата за сигурност на труда не пречат на работата, те избавят човешкия живот, само че построяването на просвета на предварителна защита  е дълъг развой, чийто триумф зависи от общите дейности на работодателите и служащите. Това съобщи изпълнителният шеф на Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “ (ИА ГИТ) инж. Екатерина Асенова по време на районната конференция за област Пазарджик „ Прибери се вкъщи след работа! Там някой те чака “. В събитието през вчерашния ден се включиха над 90 представители на работодателите, на синдикалните и работодателските организации и на локалната власт, оповестяват от пресцентъра на ведомството.

Работата без трудов контракт, неспазването на разпоредбите за почивките и отпуските, като се изключи че лишава служащия от трудови и обществени права, основава терзания и неустановеност у него, води до изтощеност и липса на централизация, което е причина за рисково държание и произшествия при работа, разяснява още Асенова. „ Трябва да се построи просвета на непоносимост към нарушаванията на разпоредбите. Работодателите да стимулират служащите да не се опасяват, а да оповестяват за пропуските в сигурността на работната среда, тъй като от време на време те заплашват човешкия живот “, съобщи инж. Александър Борисов от ГИТ, съобщи Българска телеграфна агенция.

Кампанията „ Прибери се вкъщи! Там някой те чака. “ за създаване на просвета на безвредна работа и предварителна защита на трудовия травматизъм е проведена по самодейност на ГИТ с поддръжката на Министерството на труда и обществената политика. От пресцентъра на ГИТ споделиха за Българска телеграфна агенция, че идващото събитие е планувано във Враца.

Общо 157 са трудовите случая, довели до гибел през 2023 година От тях 92 са пътно-транспортни катастрофи или нетравматични събития. С евентуална неработоспособност или тежко пострадване са 85 случая (три пътно-транспортни произшествия), а 304 са довели до краткотрайна нетрудоспособност, сочат данните на Главната ревизия по труда, показани по време на полемика в общественото министерство за трудовия травматизъм през февруари.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР