Прави впечатление, че американските власти засега мълчат за украинските успехи

...
Прави впечатление, че американските власти засега мълчат за украинските успехи
Коментари Харесай

АП: САЩ засега мълчат за успехите на украинската контраофанзива

Прави усещане, че американските управляващи към този момент мълчат за украинските триумфи против Русия. 

Лидерите на Съединени американски щати отпред с президента Джо Байдън внимават да не разгласят преждевременна победа, откакто украинската атака принуди съветските войски да се отдръпват на север. Вместо това военни чиновници гледат към идните борби и излагат проекти за даване на Украйна на повече оръжия и разширение на образованието, до момента в който внимателно чакат отговора на Русия на неочакваните, зашеметяващи загуби на бойното поле, обобщава Associated Press, съобщи Морето.нет.

Въпреки приповдигнатото въодушевление в Украйна през уикенда поради сполучливата контраатака, формалните лица в Съединени американски щати знаят, че съветският президент Владимир Путин към момента има войски и запаси, които да употребява, и неговите сили към момента управляват огромни елементи в Източна и Южна Украйна.

" Съгласен съм, че не би трябвало да има несъразмерна наслада, тъй като Русия към момента има карти, които може да изиграе ", сподели Филип Брийдлав, пенсиониран военачалник от Военновъздушни сили на Съединени американски щати, който беше командващ на силите на НАТО от 2013 до 2016 година " Украйна в този момент явно реализира трайни промени на изток и на север и аз имам вяра, че в случай че Западът вярно оборудва Украйна, те ще могат да задържат своите облаги.

Американски конгресмени по-специално показаха прецизните оръжия и ракетните системи, които Съединени американски щати и западните народи са дали на Украйна като ключ към трагичната смяна в развиването на терен, в това число точно управляемата високомобилна артилерийска ракетна система или HIMARS и високоскоростната анти-радарна ракета или HARM, която е предопределена да нападна и унищожава системи за противовъздушна защита, оборудвани с радар.

" Те са там, те са в центъра на събитията и те вършат разликата ", споделя сенатор Крис Кунс, демократ от Делауеър и член на комисията по външни връзки на Сената. В ръцете на мощно стимулирани украински бойци, които се възползват оптимално от оръжия, вариращи от дронове и изоставени съветски оръжия до съвременни оръжия от Запада, HIMARS дават опция на украинците " да извърнат фрапантно хода на събитията ", сподели Кунс.

Междувременно почитан чиновник на защитата сподели, че Съединени американски щати преглеждат бъдещите потребности, в това число полемики за обезпечаване на по-интензивно бойно образование на по-големи украински елементи, друго от настоящото образование, фокусирано върху по-малки екипи, които се учат да боравят със характерни оръжия. Вашингтон също по този начин обмисля изпращането на спомагателни системи за противовъздушна защита, както и смъртоносни ударни дронове и повече дронове за наблюдаване.

Стартирането на дълго чаканата контраатака от страна на Украйна през последните дни - в друга част на страната от тази, където съветските войски, окупирали Украйна, бяха разположили обилни сили, с цел да я посрещнат - докара до най-големите териториални промени от месеци в 200-дневната война.

Американските чиновници признаха, че Съединени американски щати са дали информация, с цел да оказват помощ на украинската контраатака, само че отхвърлиха да кажат до каква степен и дали западни чиновници са помогнали за стратегическата концепция да бъдат сюрпризирани съветските сили, като притеглят вниманието им към проектите за офанзива на юг, до момента в който в действителност възнамеряват по-голяма акция на изток.

Съединени американски щати са дали информация " за изискванията " в страната, сподели един от формалните лица, само че " в последна сметка това беше украинският избор. Украинската войска и украинското политическо управление взеха решенията по какъв начин да се организира това контранастъпление.

Украинските сили обявиха в понеделник, че са си върнали от Русия необятна линия територия и повече от 20 украински селища, натискайки чак до североизточната граница сред двете страни. Руските бойци се предавали в такива количества, че Украйна изпитва компликации да им направи място, оповестяват украински военни.

Украинците са блъснали общо 400 цели с HIMARS, откогато Съединени американски щати започнаха да ги доставят, употребявайки ги " с унищожителен резултат ", сподели пред кореспонденти военачалник Марк Мили, началник на Обединения комитет на началник-щабовете на Съединени американски щати, в края на предходната седмица, до момента в който контранастъплението на Украйна започваше.

Монтираните на камиони системи с GPS ориентиране стрелят по-бързо, по-далеч и по-точно от руските ракетни установки, употребявани другояче и от Русия и Украйна. Те могат да удрят цели на разстояние до 80 километра. Украинските сили са употребявали 16 HIMARS и няколко сходни системи за удари по линии за доставки, хранилища за муниции и други основни съветски цели.

Украинците " имат вяра, че това се е случило поради новото софтуерно съоръжение и оръжия, които сме им изпратили. Те... споделиха добре, в случай че ги бяхте изпратили преди шест месеца ", сподели сенатор Дик Дърбин, демократ от Илинойс. " Нямахме ги преди шест месеца, само че знаете ли, трябваше да изградим оръжия и да обучим хората им на тях, (което) лишава време. "

Все отново украинските водачи упорстват за повече оръжия - в това число изтребители и оръжия с по-голям обхват - тактическата ракетна система ATACMS, изстрелваща ракети земя-земя, която Съединени американски щати до момента са отказвали да изпратят.

Ключов въпрос отсега нататък ще бъде какъв брой повече са подготвени да похарчат Конгресът и американската общност за войната в Украйна, която съгласно Съединени американски щати и Запада също съставлява забележителна опасност и за Европа.

Не е ясно дали и по какъв начин триумфите на украинските бойци през последния ден ще повлияят на продължаващия спор. Белият дом изиска от Конгреса да даде зелена светлина за спомагателни 13,7 милиарда $ помощ като част от цялостна мярка за държавно финансиране, която законодателите би трябвало да одобрят преди края на месеца.

Съединени американски щати - водещият участник във военните старания за помощ на Украйна измежду членовете на НАТО - са налели повече от 15 милиарда $ в оръжия и друга военна поддръжка в Украйна от януари.

Байдън призна успехите на бойното поле за Украйна през уикенда, само че отхвърли да каже повече. " Няма да приказвам за това в този момент, тъй като нещата са в развиване ", сподели той пред кореспонденти.

Брийдлав означи, че макар неотдавнашните загуби в борбата, Путин към момента има " доста танкове и доста камиони и доста хора, които към момента може да хвърли в Украйна. Те просто не са най-хубавите му танкове, най-хубавите му камиони или най-хубавите му хора. "

Но той предизвести, че зимата може да донесе най-плашещото предизвикателство. Ходовете на Путин да спре доставките на гориво за Европа, което се чака да увеличи цените, евентуално имат за цел да извърнат публичното мнение в района.

" Въпреки че армията на Путин е претърпяла огромна загуба на военния фронт, огромната му карта, която евентуално ще бъде разиграна, е до каква степен Европа може да остане през зимата, която Путин ще направи доста мрачна за европейците, " сподели Брийдлав. " Мисля, че Путин обезверено се пробва да издържи зимата, тъй като огромната му вяра в този момент е да раздели европейците от тяхното политическо управление. "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР