Пратениците на ЕС и САЩ изразиха безпокойство от решението на

...
Пратениците на ЕС и САЩ изразиха безпокойство от решението на
Коментари Харесай

ЕС и САЩ очакват Сърбия да изясни новото си споразумение за консултации с Русия

Пратениците на Европейски Съюз и Съединени американски щати показаха безпокойствие от решението на Сърбия да подпише двугодишно заричане да се съветва с Москва , защото огромна част от Запада се стреми да изолира Русия поради ескалиращата й война против Украйна, написа " Радио свободна Европа ". 

Най-близкият съдружник на Москва на Балканите , даже когато се стреми към участие в Европейски Съюз, Белград осъди непровокираната инвазия на Русия, само че твърдо се опълчи на присъединението към невижданите западни наказания , които биха лимитирали търговията, енергийните доставки, директните полети и други връзки.

Заедно с съветския външен министър Сергей Лавров на 23 септември сръбският външен министър Никола Селакович разгласи подписването на " План за съвещания " до 2024 година в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

Посланикът на Съединени американски щати в Сърбия Кристофър Хил сподели на конференция в белградския хотел " Метропол " на 26 септември, че " Съединените щати биха желали да чуят някои уточнения какво е това съглашение или какъв в действителност е този протокол ".

Той сподели, че американската страна е имала " едни от най-хубавите полемики, които сме имали " със сръбската делегация по " въпроси от огромната картина и дребната картина " по време на Общото заседание предходната седмица, преди да научим за подписването на протокола. Хил сподели, че не е видял точното наличие на документа.

" За да бъда доста прям, никой не би трябвало да подписва нищо с Русия сега и почтено казано, никой не подписва съвсем нищи с Русия , с изключение на може би някои доста небогати новобранци, които са принудени да вземат участие в тази готовност , с цел да поддържат тази провалена военна интервенция, която Русия стартира против своя комшия ", сподели Хил.

" Трудно ни е да разберем, само че чакаме с неспокойствие да чуем някакво обяснение за това какво съставлява ", сподели той за документа и връзките на Белград с Москва. " Искаме да знаем каква е основата на връзките с страна, която прави такива неща ".

Хил сподели, че Съединените щати поддържат напъните на Сърбия за реализиране на по-голяма интеграция със Запада и нейната цел за участие в Европейски Съюз и предизвикват енергийната диверсификация на Сърбия надалеч от Русия.

На същата конференция посланикът на Европейски Съюз в Сърбия Еманюел Жофре сподели, че блокът " чака Сърбия да застане до него в отбрана на европейските полезности и интернационалното право ".

" Подписвайки съглашението за съдействие с Русия, Сърбия изпрати изцяло противоположно обръщение , без значение че съобщи, че няма да признае резултатите от референдума, който Русия организира на окупираната територия на Украйна ", сподели Жофре.

Той означи, че Сърбия върви по пътя към участие в Европейски Съюз и се чака да хармонизира външната си политика с тази на Европейски Съюз, в това число въвеждането на наказания против Русия.

Сръбското външно министерство разказа протокола за съвещания като " механически документ ", а Селакович коментира, че той не съдържа задължения по въпросите на сигурността, а по-скоро двустранни и многостранни действия.

Сръбските опозиционни партии бързо осъдиха хода на държавното управление на Селакович и ръководещата Прогресивна партия на президента Александър Вучич и нейните националистически съдружници.

Сърбия поддържа близки връзки с Русия , по-специално, за да може Русия да поддържа отхвърли да признае декларацията за суверенитет от 2008 година на някогашната й провинция Косово , която в този момент е приета от повече от 100 страни.

Но тя постоянно балансира тези дипломатически връзки, дружно с доставките от Москва за сила и оръжия, с по-дълбоки търговски и стопански връзки със страните-членки на Европейски Съюз в допълнение към договарянията за присъединение към блока.

Обратно в Белград  Селакович разгласи, че Сърбия няма да признае гласуването, проведено от Русия и нейните сепаратистки съдружници в окупираните елементи на Украйна на 23-27 септември, базирайки се на уговорката на Сърбия към Устава на Организация на обединените нации и зачитането на интернационалното право.

Признаването на това, което Киев и западните държавни управления нарекоха " фиктивни " референдуми, " би нарушило изцяло нашите национални и държавни ползи, запазването на суверенитета и териториалната целокупност и ненарушимостта на границите ", сподели Селакович.
 Сърбия и Русия взаимно ще се съветват за външните си политики
Сърбия и Русия взаимно ще се съветват за външните си политики

Двете страни подписаха съглашение на срещата на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР