Пратеници на правителства и международни организации се редят на опашки

...
Пратеници на правителства и международни организации се редят на опашки
Коментари Харесай

Призракът на "фактическото отцепване" на сърбите в Босна отново безпокои света

Пратеници на държавни управления и интернационалните организации се редят на опашки за срещи с босненски представители в последно време.

Представителят на интернационалната общественост даже предизвести, че може да се разпадне спокойно съглашение, осигурило нежна, въпреки и изпълнена с страсти и постоянно рисково политическо говорене, непоклатимост през последните 25 години.

Още преди думите му някои специалисти приказват за " задаваща се война ", " боязън от нов спор " и " доказателства за неуспеха на босненската страна ". Други ги атакуват поради идеологизирането на напрежение, което има напълно действителни измерения и излага на риск бъдещето на няколко милиона души.

Зад тези думи, постоянно използвани за Босна, се крие най-тежката политическа рецесия, откогато войната завърши през 1995 година

Защо Босна, която рядко е в светлината на прожекторите, още веднъж притегля вниманието на света?

Отговорът е частично в неизменимото лице на босненската сръбска политика от последните 25 години.

" Искаме да си върнем институциите "

Милорад Додик дълго бе президент на Република Сръбска - една от трите (ако към Федерация Босна и Херцеговина се добави и ползващото специфичен статут Бръчко) съставни елементи на Босна, обитаема от етнически сърби. От 2018 година употребява още по-влиятелна естрада като.

Додик, прочут с националистическата си изразителност и близостта с Русия, предишния месец заплаши, че Република Сръбска ще напусне националните институции - въоръжените сили, полицията, данъчните служби, организацията по медикаментите и доста други. Решението за лекарствен регулатор Баня Лука, а основаването на лична войска и правораздаване (според Додик) ще стане най-късно през ноември. Повод бяха освен закон против отричането на геноцида, само че и оспорвани от сърбите решения на конституционния съд на страната (например свързани със суверенитета на Баня Лука или друго, издадено през септември, и отнасящо се за ръководството на горите в Република Сръбска).

На 12 октомври към решението за изтеглянето от армията и възбрана националното босненско разузнаване и апаратът за сигурност да работят на територията на Република Сръбска; босненското правосъдие няма да има никаква пълномощия. Напротив, ще се основат нови институции " единствено за сърби ".

"Искаме да си върнем институциите... Това не е коренно. Това е за подсилване на позициите на Република Сръбска. "
Милорад Додик,
член на президентството на Босна и Херцеговина

Додик назовава това " цялостна автономност ", а не разединение. Водещият босненски сръбски политик в същото време позволи, че този развой може да докара от обособяване до 6 месеца, в случай че решенията, свързани с Република Сръбска, не се анулират, и това пред специфичния делегат на Държавния департамент с сан на заместник-помощник-държавен секретар за Западните Балкани Габриел Ескобар преди месец. По-късно, координирани с Европейския съюз. На Додик и в този момент е наложена възбрана за пътешестване в Съединени американски щати, само че столиците, които той всекидневно посещава, така и така са Белград и Москва.

Федерация Босна и Херцеговина и Република Сръбска имат необятна автономност, само че с граници. В комплицираната система за ръководство на Босна, където и обособените кантони, и обособените съставни елементи има пълномощия, затрудняващи решенията на федерално равнище, това основава риск освен от неуправляемост. Възможността босненските сърби да имат лични " публични " въоръжени сили, които не признават националните (в Република Сръбска има ), подклажда и боязън от нов спор.

Позицията на висшия представител

В резултат в Сараево, Брюксел, Вашингтон и другаде се приказва от ден на ден за риск от разпад на страната. Именно опасност бе мотив висшият представител на интернационалната общественост в Босна и Херцеговина Кристиан Шмид да каже в първия си отчет, откогато зае поста през август, че " опциите за продължаващ разкол и спорове са доста действителни ".
" Това е равнозначно на обособяване, без да се афишира по този метод, " споделя Шмид в отчета си до Организация на обединените нации, още непубликуван, само че забелязан от " Ройтерс ". Очаква се Съветът на сигурност на Организация на обединените нации - където сред Запада, Русия и Китай постоянно има конфликт по тематиката за обстановката в Босна - да разиска страната на по-късно съвещание тази седмица. Разделението в Съвета стигна до такава степен, че Пекин и Москва схващат позицията на Република Сръбска, непризнаваща Шмид за представител на интернационалната общественост, тъй като не бил утвърден от Организация на обединените нации, а бил натрапен.
Дейтънското съглашение и конституцията на Босна не разрешават отделянето, споделя Шмид. Тук съгласно него е и ролята на EUFOR, европейската стабилизационна задача с 600 души, която при основаване на " босненски сръбски въоръжени сили " би трябвало да се разшири.

Заради въпроса имало ли е геноцид

Додик не за пръв път основава напрежение сред " босненските сръбски " и националните босненски институции, само че новият епизод имаше напълно съответно начало.

Доскорошният предходник на Шмид, Валентин Инцко, употребява изключителните си провомощия - от които се въздържаше 10 години - с цел да наложи закон за отричането на възбрана на геноцида. Това решение отекна мощно в страната, в която властта - и формалният дискурс - се поделят на етнически принцип сред бошняци, сърби и хървати и всеки има лична версия за югославските войни, опустошили Босна и района. Само в Босна бяха убити 100 хиляди души.

Повече за възбраната и за какво и по какъв начин непознат представител има право да я наложи в Босна,.

Додик, чиято партия гневно отхвърля опцията убийствата на хиляди мъже и момчета мюсюлмани в Сребреница през 1995 година, да са били геноцид, атакува Инцко още при оповестяването на указа през юли. Тогава той предизвести, че не просто няма да признава криминализацията на отричането на геноцида и възхвалата на военни закононарушения, само че и я счита за причина за разпад на Босна и Херцеговина.

Още тогава Босна разгласи протест на централните институции и проекти. През октомври президентът на Република Сръбска (предишния пост на Додик, заеман в този момент от Желка Цвиянович) издаде и декрет, с който решението на Инцко бе анулирано.

Последиците

На пръв взор не би трябвало да има нищо ново в думите на Додик, който от години приказва за обособяване и присъединение към прилежаща Сърбия. Покрай близостта със сръбския президент Александър Вучич Баня Лука получи и ваксини срещу ковид от Сърбия в миг, когато бяха недостиг в района.

Dodik zaprijetio scenarijem iz `92. godine

- Istraga.ba (@IstragaB)

През последния четвърт век обаче Република Сръбска не бе се отделяла от националните босненски институции, нито бе ги изолирала от Баня Лука, без значение от поддръжката на управлението за присъединение към Сърбия. Един от причините на Додик за основаването на " босненски сръбски " институции бе, че би трябвало да се работи, " както го направиха словенците " при отделянето от Югославия.

Новият епизод на засилено напрежение съответствува и с интервал, в който Европейски Съюз още веднъж губи интерес към Западните Балкани, а вероятността за присъединение и на най-подготвените за участие наподобява далечна. Ръководството на босненските сърби също така не пести старания да покаже, че може и да приказва съществено.

Полицията на Република Сръбска организира в края на по-миналата седмица " антитерористично обучение " пред столицата Сараево, освен това в регион, където армията на босненските сърби обстрелват столицата по време на обсадата по време на войната и убиват хиляди поданици на града. Босненският сръбски вътрешен министър Драган Лукач жигосах като " излишно " наблюдението, упражнявано от EUFOR, а управленията на бошняците и хърватите съзряха " ясна провокация ".

Аргументът за учението в региона на ски курорт бе потребността чиновниците на реда да са готови, когато стартира зимният туристически сезон и в региона и Яхорина и хиляди стартират да посещават Яхорина всеки ден. Имаше и друго обучение в Западна Босна, само че регионът на Сараево е алегоричен - столицата на Босна се намира безусловно до границата на разпрострялата се най-вече на север и изток Република Сръбска (на която на доктрина също е столица).

Шмид категорично загатва в отчета си потребността да се разшири мандатът на EUFOR, тъй като в Съвета за сигурност, от който зависи решението, Москва и Пекин са срещу сходен сюжет.
Strong sense of dread gripping everyone in BiH I am speaking with tonight. Even some informed foreign officials on the ground appear to be struggling to communicate the seriousness of the situation to their respective capitals.

- Jasmin Mujanović (@JasminMuj)

Те слагат и ясно изискване, което би понижило пълномощията на висшия представител, като го извадят от текста на евентуална резолюция за рецесията.

И измежду бошняци, и измежду хървати (а и измежду доста сърби) в Босна и Херцеговина обстановката буди паника - в това число поради опасенията, че тази опашка от дипломати ще остане без последствия.

В " Туитър " политологът Ясмин Муянович разказва " мощния смут " у събеседниците си в Босна, в това число тъй като и добре осведомени непознати представители ни съумяват да предадат сериозността на обстановката в съответните си столици. По думите на Муянович заплахата фактически наподобява неразбираема, само че е допустимо основаване на нов " замразен спор " посредством дестабилизиране на специфичния район Бръчко с съветска помощ.

В последните дни към Европейски Съюз имаше доста рецензии, че насочва предизвестия " и към двете страни " в миг, когато нагнетяването на напрежението идва най-вече от Додик. Турция (един от гарантите за сигурността на Босна, част от съвета за използване на Дейтънския мир и близка със Сараево) споделя тази позиция. Мнение, оповестено от държавната, на шефа на Мемориалния център за Сребреница Емир Сулягич е озаглавено, " Мирът в Босна е изправен пред пропастта ", а основаването на войска в Република Сръбска се разказва като " дебела алена линия ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР