Пратеникът на САЩ по въпросите на климата Джон Кери, който

...
Пратеникът на САЩ по въпросите на климата Джон Кери, който
Коментари Харесай

След отбраната и дипломацията: САЩ и Китай търсят допирни точки и за климатичните промени

Пратеникът на Съединени американски щати по въпросите на климата Джон Кери, който е и някогашен държавен секретар на страната по времето на президента Обама, се срещна с китайския си сътрудник Се Чжънхуа в Пекин в едноименния хотел в китайската столица, като двете страни се стремят да възстановят доверието си след спирането на диалозите предходната година, предадоха Ройтерс и ДПА, представени от Българска телеграфна агенция.
Докато делегатите на двете страни, изпускащи в атмосферата най-вече парникови газове, се събираха сутринта в конферентна зала с аспект към Забранения град в Пекин, Се съобщи, че двамата пратеници по въпросите на климата могат да изиграят роля за възстановяване на американско-китайските връзки.

Според Кери е " неотложно Китай и Съединени американски щати да реализират действителен прогрес " през четирите месеца преди началото на световните договаряния за климата КОП28 в Дубай. Кери прикани Пекин да си партнира с Вашингтон за понижаване на излъчванията на метан и за понижаване на потреблението на въглища.

" Надяваме се, че през идващите три дни ще можем да стартираме да подхващаме някои огромни стъпки, които ще изпратят сигнал до света за сериозната цел на Китай и Съединени американски щати да се оправят с общия риск, опасност, предизвикателство за цялото човечество, дължащо се на активността на самите хора ", сподели Кери.

Срещите през тази седмица, които ще продължат до сряда, нямат формален дневен ред , само че се чака да се съсредоточат върху намаляването на излъчванията на метан и други парникови излъчвания , които не са свързани с въглеродния двуокис, както и върху подготовката за КОП28.

Третото посещаване на Кери в Китай в качеството му на делегат на Съединени американски щати по въпросите на климата бележи формалното обновяване н а дипломацията на най-високо ниво в региона на климата сред двете страни. Бившият държавен секретар е третият американски чиновник, който посещава Пекин през последните седмици, защото Китай и Съединени американски щати се стремят да стабилизират двустранните си връзки.

" Вчера, откакто се видяхме, направих малко калкулации ", сподели Се. " Преброих, че откогато двамата сме назначени за специфични пратеници, сме се срещали 53 пъти. "

Посещението на тогавашния ръководител на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси в Тайван преди година накара Китай краткотрайно да приключи постоянните договаряния с Вашингтон по въпросите на климата през август предходната година. Други противоречиви точки сред Пекин и Вашингтон са комерсиалните въпроси, китайската поддръжка за съветския президент Владимир Путин и водената от него война в Украйна, както и териториалните искания на Китай в Южнокитайско и Източнокитайско море.

Посещението на Кери е " още един знак, че и двете страни поставят старания да спрат низходящата серпантина в китайско-американските връзки ", се споделя в публицистична публикация на англоезичния китайски държавен вестник " Чайна дейли " преди идването на Кери. Поради размера на изпусканите от тях парникови газове двете страни имат и " специфична отговорност да намерят общи позиции за взаимно справяне с изменението на климата ", се отбелязва в публикацията.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР