Практикуващи лекари ще могат да работят и в трудово-експертните лекарски

...
Практикуващи лекари ще могат да работят и в трудово-експертните лекарски
Коментари Харесай

Практикуващи лекари ще могат да работят и в ТЕЛК

Практикуващи лекари ще могат да работят и в трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК). Това планува смяна в правилника за организация на работата им, която Националният съвет за тристранно съдействие ще разиска през днешния ден.

Тази опция е записана в признатите през февруари промени в Закона за здравето и се изяснява с дефицита на фрагменти за ТЕЛК. Премахва се условието работещите в ТЕЛК да са на цялостен работен ден и да са назначени на трудов контракт. Така ръководителите на лечебни заведения, към които действа ТЕЛК, ще имат опция да притеглят повече специалисти към тази активност, тъй че да бъдат взаимозаменяеми, се споделя в отчет на министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев към плана.

Очаква се организацията на работата на ТЕЛК да стане по-гъвкава, а времето за очакване на експертиззата да се редуцира, написа Ананиев.

Предвижда се ТЕЛК да се произнасят най-вече по документи и единствено в редки случаи да назначават спомагателни проучвания и съвещания със експерти.

След като наредбата бъде призната, ТЕЛК ще получат още едно обвързване - да се произнасят за нуждата от доставяне с медицински произведения и помощни средства за хората с увреждания, въпреки че тази активност ще се прави и от Лекарски консултативни комисии, както е и в този момент.

Срещу промените се афишират работодателските организации. Според тях промените са незначителни и не вземат решение насъбраните с годините проблеми в тази активност. Те упорстват ясно да се разграничи експертната оценка за тип и степен на увреждане от оценката за продуктивност - принцип, на който предлаганите промени не дават отговор.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР