Практики в заведенията за психично здраве, каквито в Европа би

...
Практики в заведенията за психично здраве, каквито в Европа би
Коментари Харесай

Скандални практики: Съветът на Европа разкри бой и връзване с вериги в психиатрии у нас

Практики в заведенията за психологично здраве, каквито в Европа би трябвало да няма от повече от век, нечовешко и унизително отнасяне, което неотложно би трябвало да бъде спряно. Това установи комитетът срещу изтезанията на Съвета на Европа при инспекция в България, извършена през август 2020 година, пише в. “Сега ”.

Лошо отношение, голям дефицит на личен състав, неприемливо приковаване на пациентите за леглата като връзване с вериги и заключване с катинари в България. Това е част от отчета на комитета, огласен през днешния ден. Комитетът отбелязва, че дългогодишните му рекомендации за лекуването и изискванията в тези заведения не са отразени от управляващите в България.

Докладът е написан, откакто през август 2020 година делегацията на комитета е посетила три държавни психиатрични болници –  “Св. Иван Рилски ” в София, в Царев брод и в Бяла (това заведение е проверявано и през 2006 г.). Делегацията е посетила и домовете за обществени грижи за хора с умствена назадничавост в Куделин и Самуил, както и дома за възрастни хора с психологични разстройства в село Говежда (през ноември там имаше огнище на COVID-19).

Колкото до изискванията на живот, комитетът отбелязва, че е са правени поправки и в трите психиатрични клиники. И изискванията са се подобрили изключително в Царев брод и в Бяла в съпоставяне с 2006 година Въпреки това има какво още да се желае и при битовите условия и при личния състав. При обществени домове в Самуил се обезпечават приемливи условия на живеещите там и даже в доста от стаите има хигиеничен възел, само че в Куделин и Говежда са нужни значителни подобрения.

И в трите посетени лечебни заведения проверяващите са установили несъответстващ и постоянно извънредно непълен личен състав. Съвсем незадоволителни на брой, с цел да отговорят на потребностите на хората, са чиновниците, които са мултидисциплинарни експерти.  “За страдание констатациите от визитата през 2020 година сочат, че българските управляващи към момента не съумяват да схванат напълно какъв брой е значимо да има съответен брой чиновници и че би трябвало да работят уверено, с цел да отстранят този проблем ”, споделя комитетът. И добавя, че “постоянният дефицит на личен състав основава усещането, че в Министерството на здравеопазването грижите за психологичното здраве не се правят оценка достатъчно и явно би трябвало да им се даде приоритет ”.

И в обществените домове броят на медицинските сестри и санитарите е изцяло непълен. Изглежда заради ниските заплати и компликациите при привличането и задържането на личен състав за работа в тези отдалечени места, равнището на личния състав, изключително на санитарите, е неприятно. Това, в композиция с несъответстващо образование и контрол, несъмнено увеличава риска от малтретиране на настанените.

Във всички посетени лечебни заведения се употребяват средства за задържане и изолиране, които не са в сходство със стандартите на Съвета на Европа. За механичното задържане на пациентите се употребяват извънредно несъответствуващи средства, които предизвикват болежка. Проверката е попаднала на най-тревожна обстановка в Царев брод, където макар съществуването на естествени подплатени предпазни колани, пациентите са връзвани в леглата с железни вериги за китките и глезените, и заключвани с катинари, постоянно в продължение на дни.

Настанените в Куделин също споделят за потребление на сходно съоръжение. А вериги и катинари като описаните от живеещите в дома, са открити в офиса на личния състав.

Сериозни рецензии има и към режима и лекуването на пациентите с психиатрични проблеми. Атмосферата в доста от отделенията и в трите посетени лечебни заведения е потискаща. Там пациентите не се терапевтират, а се управляват и санкционират. Лечението е най-вече с медикаменти. Много пациенти нямат достъп до извършения навън. Освен това редица пациенти, които не са сложени под забраняване, и сами са се съгласили да бъдат приети в болница, свидетелстват, че желаят да си тръгнат, само че не им е разрешено. По този начин те са де факто арестувани, написа в отчета на комитета.

Докладът се стопира и на пандемията, която е сериозен риск за настанените в тези заведения. Комитетът предлага на българските управляващи да разработят тактика за реакция в пандемията за домовете и психиатричните лечебни заведения, както и да преразгледат цялостната възбрана за визити на пациенти в психиатричните лечебни заведения и да подсигуряват визити при безвредни условия. Комитетът предлага да се обърне съществено внимание на опцията страната да финансира постоянно PCR тестване на целия личен състав и на настанените.

“Подходът на българските управляващи за обезпечаване единствено на храна три пъти дневно и покрив над главата в тези заведения е извънредно непълен и явно би трябвало незабавно да бъде преразгледан ”, написа комитетът
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР