Практично и по-спокойно ще бъде, ако парламентарният вот се проведе

...
Практично и по-спокойно ще бъде, ако парламентарният вот се проведе
Коментари Харесай

Росица Матева, ЦИК: Практично ще е парламентарният вот да е на 14 ноември

Практично и по-спокойно ще бъде, в случай че парламентарният избор се организира на 14 ноември. Така ЦИК ще има повече време да конфигурира софтуера за гласоподаване на два типа избори на всички машини. Това съобщи пред Нова телевизия зам.-председателят и представител на Централната изборна комисия Росица Матева.

Тя изясни, че гласоподавателят би трябвало да има опция да превключи екрана и да направи избор на кой от двата типа избор да гласоподава или за двата поредно.

Все още не е взето решение дали гласуването ще се реализира с една или две карти. „ Налага се мнението, че е по-добре машината да се задейства с една карта. Имаме желанието, в случай че изборите са 2 в 1, да бъдат закупени още устройства. Да сложим, може би, в секции, в които са дали своят вот над 300 гласоподаватели, и второ устройство”, посочи Матева.

Когато се гласоподава на една машина за два типа избори, неизбежно процесът ще бъде по-бавен, предизвести тя. „ Физически би трябвало да се превключи от единия избор на другия, да се направи самият избор, да се кликне и да се разпечатат разписките. Няма по какъв начин за същото време, за което гласуваме за един тип избор, да се гласоподава за два”, изясни зам.-председателят на ЦИК.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР