PPF Telecom Group не планира продажба, на която и да

...
PPF Telecom Group не планира продажба, на която и да
Коментари Харесай

Марек Слачик: КЗК трябва внимателно да провери сделката за „Булсатком”

PPF Telecom Group не възнамерява продажба, на която и да е от фирмите си в България, в това число bTV Media Group, разгласи изпълнителният шеф на компанията за Централна и Източна Европа Марек Слачик.

„ Многократно сме казвали, а и доказвали, че сме сериозен състезател на българския пазар, който има дълготрайни цели. Постиженията ни потвърждават, че сме благонадежден сътрудник на нашите клиенти от Yettel и CETIN, на аудиторията на bTV и на всички бизнес сътрудници “, безапелационен е Слачик.

Той напомни, че PPF Telecom Group има съществени капиталови планове за България: „ Планираме да продължим да се развиваме тук. Като шеф на близо 3000 чиновници с принос от близо 200 млн. лева към стопанската система, имаме интерес това да стане в конкурентна, обективна и постоянна среда “.
Сделката за „ Булсатком “
По този мотив господин Слачик разяснява проваления опит на групата да разшири бизнеса си у нас посредством придобиването на „ Булсатком “.

„ Този въпрос би трябвало да бъде прегледан от позиция на пазара, - сподели той. - През последните няколко години следим сериозна консолидация. Това се вижда да вземем за пример при пазарите на достъп до интернет и телевизия, където Vivacom направи няколко придобивания. Ние да вземем за пример дадохме конкурентна оферта за придобиване на „ Булсатком ”, само че не спечелихме търга, тъй като нашето желание беше да се търси утвърждение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Малко по-късно от медийни изявления стана ясно, че договорката за продажбата на „ Булсатком ” е била подписана с различен покупател, само че антимонополният регулатор не е бил известен, както повелява законът. “

Марек Слачик изясни и какво го тормози в тази договорка, за която А1 редом с PPF Telecom Group сезира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

„ Като един от най-големите вложители, данъкоплатци и работодатели в страната ние чакаме и имаме желанието да работим на пазар, който се контролира посредством пазарни механизми, в условия на почтена конкуренция и правила. Убедени сме, че спазването на нормативните разпореждания и съответно Закона за защита на конкуренцията е основен принцип, който следва да управлява освен нас, само че и всеки състезател на пазара.

Появилата се в общественото пространство информация по отношение на структурата на договорката обосновава разбирането, че посредством серия от преводи спечелилият в търга – „ Вива Корпорейт България ”, е финансиран от притежателя на „ Виваком ”, който чака „ връщане ” на отпуснатите средства в натура под формата на оптичната мрежа на „ Булсатком ”. “

Според Слачик по този метод техният съперник може да трансферира действителната икономическа стойност на „ Булсатком ” към себе си и по този начин да придобие забележителна пазарна мощ.

„ Тези данни би трябвало да бъдат тествани от Комисия за защита на конкуренцията. Ние сме доста загрижени, както евентуално и A1. Надяваме се, че Комисия за защита на конкуренцията ще предприеме съответните дейности, с цел да отбрани конкуренцията на пазара и което е по-важно – потребителите “, бе безапелационен изпълнителният шеф на PPF Telecom Group.

Той приветства стартираната от Комисия за защита на конкуренцията процедура по следствие на договорката, откакто стана ясно, че комисията не е получила съобщение за централизация според условията на закона. И добави:

„ Съответно чакаме с интерес заключението на комисията. Нещо повече, размерът на участващите сдружения във връзка с техните доходи, оборот и териториален обсег в Европейския съюз евентуално би могъл да оправдае догатката, че способените органи биха могли да проучат някои параметри на договорката и на равнище Европейски Съюз. “

Слачик е безапелационен, че PPF Group ще продължи да бъде виновен вложител и компания, която влага в българската стопанска система в интерес на потребителите и цялото общество.

„ По-конкретно, във връзка с договорката с “Булсатком ” сега обмисляме всички вероятни разновидности, в това число да сезираме антимонополната комисия за възможен картел сред някои от посочените предприятия “, сподели той.
Защо единствено мобилни услуги?
Слачик направи равносметка и година след ребрандирането на телеком оператора “Теленор ”, в този момент към този момент Yettel:

„ Създаването на нова марка беше идната разумна стъпка в дълготрайната ни тактика за българския пазар и целия район. Както знаете, използваме марката Yettel и в Сърбия, и Унгария. Ребрандирането надмина упованията ни, тъй като за една година успяхме да създадем това, което нормално съгласно интернационалните стандарти може да отнеме най-малко 18 месеца. Марката Yettel е значима стъпка в нашата тактика, ориентирана към даване на ужасно преживяване посредством нашата първокласна мрежа, която е една от най-добре представящите се мобилни мрежи в света съгласно самостоятелната организация Umlaut. “

Попитан за какво Yettel остана единственият състезател измежду съперниците си у нас, който предлага единствено мобилни услуги, а не пакетни услуги с телевизия и интернет, Слачик дава отговор, че на всички свои пазари компанията наблюдата конвергенция на цифровите услуги, мобилната и закрепената съгласуваност.

„ Yettel България предлага услуги за закрепен безжичен достъп. Тъй като продължаваме да търсим благоприятни условия за разширение на нашите оферти, сигурно може да се смята за преимущество фактът, че PPF има и bTV, в случай че Yettel реши да сплоти телекомуникационни услуги и цифрово наличие в бъдеще “, сподели той.
Бизнесът – нов и съгласуван с природата
Развитието на компанията включва и различен детайл - ESG. Тя към този момент разгласява първия си отчет, в който разгласи тактиката си за резистентност на групата PPF Telecom.

„ Глобалните групови старания за реализиране на по-голяма резистентност сътвориха нужда фирмите и организациите от всевъзможен мащаб да бъдат по-прозрачни във връзка с достиженията, ориентирани към чиновниците и обществото. Yettel надгражда дългогодишната традиция за полагане на старания в посока резистентност. Програмата ни за стабилно развиване е неразделна част от ДНК-то на Yettel и беше подбудена от концепцията за правене на бизнес по напълно нов, премислен и съгласуван с природата метод. И по тази причина всички компании, опериращи под марката Yettel, не престават да бъдат движещата мощ на ESG напъните на цялата група. “

PPF Group е диверсифицирана интернационална компания, която има активи за над 42 милиарда евро в редица промишлености, в това число финансови услуги, биотехнологии и електронна търговия. Бизнесът ни се простира на над 25 пазара в Европа, Северна Америка и Азия. Телекомуникациите и медийният бизнес съставляват повече от 25% от портфолиото на PPF, сподели още Слачик.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР