ПП-ДБ предлага ясна преговорна рамка пред ГЕРБ-СДС за извършването на

...
ПП-ДБ предлага ясна преговорна рамка пред ГЕРБ-СДС за извършването на
Коментари Харесай

ПП/ДБ с Меморандум скрепяват сглобката и гледат към пълен мандат

ПП-ДБ предлага ясна преговорна рамка пред ГЕРБ-СДС за осъществяването на ротацията на 6 март 2024. Това оповестиха както от пресцентъра на Политическа партия, по този начин и от нейния съпредседател Кирил Петков на брифинг пред медии.

Документът се назовава " Меморандум по отношение на продължение на промените в региона на ефикасното ръководство, правораздаването, битката с корупцията и сигурността в интервала март 2024 година - декември 2024 година ", и съдържа визията на ПП-ДБ за целите на страната до края на годината.

Прави усещане, че въпросният меморандум формулира Механизъм за осъществяване на ротацията, като преди обаче самият той да бъде разказан, е посочено, че в случай че не се реализира договореност, страните се спогаждат да проведат предварителни избори дружно с изборите за Европейски парламент.

Също по този начин Механизмът планува взаимна подмяна при всяка една ротация на Николай Денков и Мария Габриел.

ПП-ДБ предлага още съставянето на обществен график за попълване на регулаторите и правила за носене на политическа отговорност от страните по съглашението за техните номинации.

Предвижда се опция номинации за регулаторите да бъдат правени от оптимално необятен кръг заинтригувани страни, в това число и цивилен организации, профилирани в съответната област, които да се припознаят от депутати, както и осъществяването на нарочна инспекция за интегритет и за моралните качества на претендентите в условия на засилена гласност.

Записано е предписание за отвод от претенденти с ярки политически профили.

ПП-ДБ оферират на ГЕРБ-СДС равно систематизиране на броя претенденти, избирани за членове на съответния орган. Изрично се прецизира, че в случай че някоя от двете групи желае да предложи претендент от друга парламентарно показана партия, този претендент се регистрира като номинация на съответната група, която прави предлагането, и не се стига до смяна на съотношението сред тях.

Документът разказва в детайли задачите на промените в редица области като правосъдната власт, неотложно избиране на членовете на Комисията за попречване на корупцията, службите за сигурност, ограничения за повишение на доверието в изборния развой, продължение на промените в електронното ръководство.

В специфична глава от меморандума ПП-ДБ предлага и приемането на спомагателни ограничения по отношение на разкритията за непозволени зависимости в правосъдната система, които да разрешат пълноценно действие наза инспекция на обстоятелства и условия, свързани с активността на групата към Мартин Божанов, в това число законодателни промени въвеждащи опция за лимитирано откриване на съответстващи детайли на следствена загадка при надделяващ публичен интерес.

Проектът на меморандум е изпратен на ГЕРБ/СДС, и съставлява основа за идните договаряния.

Ако постигането на съгласие се окаже невероятно, страните се договарят дружно с изборите за европейски парламент да се проведат и предварителни парламентарни избори за понижаване на риска от политическа неустойчивост и отклонение от проевропейския път на България.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР