ПП-ДБ отправиха запитване към ЦИК относно участието на общински съветник

...
ПП-ДБ отправиха запитване към ЦИК относно участието на общински съветник
Коментари Харесай

ПП-ДБ питат ЦИК защо осъден общински съветник заседава в Стара Загора

ПП-ДБ насочиха питане към ЦИК по отношение на присъединяване на общински консултант с влезнала мощ присъда в съвещанията на общински съвет Стара Загора.

С решение от 18.03.2024 година на Върховен касационен съд на общинския консултант на Янко Янков са наложени наказванията " отнемане от независимост " за 2 години с изпитателен период от 4 година и " санкция " от 12 000 лева за пазаруване на гласове в извършените през 2019 година избори за общински съветници и кмет на Стара Загора.

Съгласно член 30, ал.4 от ЗМСМА, пълномощията на общинския консултант се приключват, когато след избирането му е наказан с влезнала в действие присъда за отнемане от независимост за закононарушение от общ темперамент. В съответния случай е налице несъответственост със заемана служба, регистрират от ПП-ДБ.

Общинската администрация в Стара Загора е изискала от Върховен касационен съд формалните документи, които да показа на Общинска изборна комисия съгласно плануванаъа в ЗМСМА процедура за предварително преустановяване на пълномощията на общинския консултант. Към актуалният миг формалните документи не са предадени от Върховен касационен съд на Общинска администрация, респективно на ОИК. По искане на наказаното лице Върховен касационен съд е насрочило на 17 април 2024 г правосъдно съвещание за пояснение на постановеното решение.
 Общинар получи условна присъда и санкция за пазаруване на гласове в Стара Загора
Общинар получи условна присъда и санкция за пазаруване на гласове в Стара Загора

Подсъдимият Янко Янков ще би трябвало да изплати 12 000 лева

Междувременно Янко Янков продължава да извършва функционалностите си на ръководител на непрекъсната комисия по Общинска благосъстоятелност и стопанска политика в Община Стара Загора, както и в другите комисии, в които е член. В тази връзка от ПП-ДБ напомнят, че при осъществяване на постоянно съвещание на Общински съвет Стара Загора общинският консултант би могъл да гласоподава и неговият глас да бъде зачетен при взимане на решения.

Поради тази причина от ПП-ДБ упорстват пред ЦИК да дадат обяснение законосъобразно ли е присъединяване на общински консултант Янко Янков в работата на Общински съвет Стара Загора.

От обединението питат още " законосъобразна ли би била процедурата по предварително преустановяване на пълномощията на общински консултант с влезнала в действие присъда, при положение, че Общинска изборна комисия Стара Загора сама предприеме дейности по определяне на съдимостта на лицето и събере съответните други с документи, издадени от способените органи, при положение на голословна веселба на Общинска администрация да стори това "?
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР