ПП-ДБ не могат и не би следвало да могат да

...
ПП-ДБ не могат и не би следвало да могат да
Коментари Харесай

Лена Бориславова се похвали: Вече може да бъде назначен съдията, който да разследва главния прокурор

ПП-ДБ не могат и не би следвало да могат да сменят основния прокурор, само че успяхме след 12 години липса на политическа воля  да осигурим болшинство за приемане на механизма за следствието му. Сарафов ще бъде разследван.

 

Това написа Лена Бориславова в профила си във фейсбук в неделя вечер. 

 

Така тя разгласи на необятната публика, че в петък в " Държавен вестник " бяха оповестени измененията в правосъдния закон, където е написано, че прокурорът по следствието на обвинител №1 проверява и заместниците му. С тях се поставя завършек на дебата, който тече от лятото, дали механизмът може да се ползва и във връзка с заместниците на прокурор №1. 

 

За първи прокурор по следствието беше определена на инцидентен принцип арбитър Даниела Талева от Софийския градски съд. Макар това да стана още на 7 юли досега Прокурорската гилдия във Висш съдебен съвет не я назначава за прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП). 

 

Причината е, че за разлика от Наказателно-процесуален кодекс в правосъдния закон не беше записано, че прокурорът по следствието с изключение на обвинител №1 проверява и заместниците му. А сигналите, които са постъпили, са против и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов, който преди беше зам. основен. На това съображение Прокурорската гилдия отхвърли през юли да назначи във Даниела Талева във ВКП. Наложи се Народното събрание да нанесе промяна в правосъдния закон. Именно тя беше обнародвана в петък в " Държавен вестник ". 

 

Сега откакто има тази корекция, кадровиците би трябвало да назначат арбитър Талева за прокурор.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР