ПП-ДБ и Спаси София започват преговори в Столичния общински съвет

...
ПП-ДБ и Спаси София започват преговори в Столичния общински съвет
Коментари Харесай

Новият Столичен общински съвет - като парламента преди сглобката

ПП-ДБ и " Спаси София " стартират договаряния в Столичния общински съвет за болшинство, което към този момент не се обрисува като несъмнено. Без определен ръководител ръководството на София може да забуксува. ГЕРБ оповестиха, че са съпротива и няма да вземат участие в " сглобка ", сходна на тази на национално равнище.
От през днешния ден Столичната община към този момент има нов кмет - издигнатият от ПП-ДБ и " Спаси София " Васил Терзиев, който отваря нова страница за града след траялото 18 години ръководство на ГЕРБ. Малко откакто той постави клетва обаче пролича какъв брой ще е мъчно това, тъй като общинските съветници от неговата група нямат болшинство. На първото си съвещание Столичният общински съвет (СОС) не съумя да избере ръководител, което е казус в новата история на София. Всички партии гласоподаваха за личните си номинации, а ГЕРБ не участваха и не издигнаха собствен претендент, което направи обстановката още по-сложна.

Така не е ясно по кое време ще проработи органът, от който зависи взимането на решения за града. Следващото съвещание, на което отново ще се избира ръководител, е планувано за понеделник, 20 ноември. Изборът още веднъж ще е сред Борис Бонев, номиниран от ПП-ДБ и " Спаси София ", и Диана Тонова, препоръчана от обединението " Българска социалистическа партия за България ", която издигна Ваня Григорова за кандидат-кмет на столицата.
Реклама
Бонев и Тоново получиха надлежно по 23 и 9 гласа, колкото са общинските съветници на групите им, а други обединения в раздробения СОС - " Възраждане ", Има Такъв Народ, гласоподаваха на балотажа сред двамата с недействителни бюлетини. При първото гласоподаване те поддържаха личните си претенденти. " Синя София " не издигнаха своя номинация.

Ситуацията може да се разчете като апел за договаряния, на които да бъде " спазарено " болшинство до идващото гласоподаване в понеделник. Общинският консултант от Вътрешна македонска революционна организация Карлос Контрера даже разяснява, че надали ще е задоволителна единствено една седмица. Борис Бонев от обединяване ПП-ДБ и " Спаси София " съобщи, че предстоят срещи с всички обединения, като такива няма да има с ГЕРБ, които се обявиха като съпротива. Рискът е и на идващото съвещание да не бъде определен ръководител, което ще саботира работата на Столичния общински съвет за незнаен интервал от време. Няма по какъв начин да се образуват и отраслови комисии, на които да се гледат предложенията за промени в града. Според Закона за локалното самоуправление и локалната администрация (ЗМСМА), в случай че в продължение на три месеца общинският съвет не организира съвещание, пълномощията му се приключват с решение на общинската изборна комисия и в тримесечен период се създават нови избори за общински съвет.
ГЕРБ: Без нас
Преди изборите упованията бяха, че и в локалния парламент в София ще се сътвори болшинство, сходно на " сглобката " в ръководството на страната. Те обаче не се оправдаха, откакто от ГЕРБ оповестиха, че ще бъдат " мощна съпротива ", няма да вземат участие в гласуването и няма да предлагат собствен ръководител .

" Ние чухме унищожителни рецензии и считаме, че в този момент е ред хората които мислят, че могат да ръководят по-добре, да го създадат, с цел да забележим този модел какъв брой е сполучлив и изобщо вероятен ", разяснява досегашният претендент за кмет и някогашен шеф на новините в bTV Антон Хекимян, в този момент представител на групата на ГЕРБ в СОС. Според него пасуването на ГЕРБ в избора не съставлява блокаж на решенията за града, само че партията няма да взе участие в сглобки, или " плаващи болшинства ", наподобяващи, по негови думи, модела " Софиянски ".
В понеделник клетва поставиха кметът на София, всички общински съветници и районни кметове Фотограф: Надежда Чипева Реклама
Георги Георгиев, който беше ръководител на СОС в предишния мандат, разгласи, че ПП-ДБ-СС са виновни за намирането на болшинство, с което да ръководят. Той напомни, че в преди тази роля е била на ГЕРБ, които са имали 27 съветници, само че са разчитали на поддръжката на " Патриотите " ( " Атака " и ВМРО), защото такова е било и ръководството в страната тогава. Сега обаче не(коалицията) на национално равнище сред ПП-ДБ и ГЕРБ, наподобява, не се приема за вид и от двете страни в локалния парламент.
Фотограф: Надежда Чипева
Хекимян заприказва също, че ще си проличат " подмолни сделки ", които да покажат какъв брой " проатлантическо " е обединяването зад Терзиев, визирайки възможни договаряния с " Възраждане " и Българска социалистическа партия. Подобни мнения направи и Прошко Прошков също от групата на ГЕРБ.

Ситуацията в новия общински съвет в София припомня на интервала директно след парламентарните избори през април, които ГЕРБ завоюваха, само че не предложиха държавно управление, прехвърляйки отговорността на втората политическа мощ ПП-ДБ. Сега в София ГЕРБ са втора политическа мощ, само че се оповестиха за съпротива на ПП-ДБ, които имат най-голямата група в съвета, само че нямат болшинство.
Вариантът " Българска социалистическа партия "
Групата на " Българска социалистическа партия за България " гласоподаваха за личната си номинация - Диана Тонова, и при двата вота. Иначе импровизирано до момента се говореше, че е допустимо търсенето на болшинство сред ПП-ДБ-СС и Българска социалистическа партия. Днес представителят на групата Иван Таков съобщи, че съветниците ще работят с всички групи в локалния парламент, като вижда значително допирни точки. Той даде образци с " връщането " на комуналните услуги в ръцете на общината, децентрализация и ролята на общината като добър собственик.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР