Позволява ли законът отглеждането на диви котки в домашни условия?Темата

...
Позволява ли законът отглеждането на диви котки в домашни условия?Темата
Коментари Харесай

Грешка на служител на РИОСВ довела до регистрацията на каракала от Пловдив

Позволява ли законът развъждането на диви котки в домашни условия?

Темата разясниха в утринния блок на БТВ Явор Гечев от фондация „ Четири лапи ” и шефът на РИОСВ-София инж. Ирена Петкова. Повод е продължението на историята с избягалия каракал в Пловдив, който се оказа домакински любим. „ По наша информация у нас това не е единственият каракал, който е отглеждан от частно лице. Още през ноември предходната година изпратихме писмо до Министерство на околната среда и водите за каракал, който бе сниман на Летище София. Свързахме се с развъдници на каракали във Франция и се оказа, че в България са импортирани най-малко пет животни. Знаем и за един сервал, който е в Разград ”, разкри Гечев, представен от вести.бг.

Такова животно коства сред 2500 и 5000 евро според от доставката. Има хора, които по някакъв метод ги вкарват легално и ги доставят даже до дома. „ По закон глобата за хора, които отглеждат противозаконно подобен тип котки, е лишаване и санкция. В случая обаче хората не са отговорни, тъй като са се допитали до способената институция, която им е споделила, че могат да отглеждат каракал вкъщи ”, сподели още Явор Гечев.

„ Законът за отбрана на животните споделя доста ясно, че се не разрешава внасянето, придобиването, продажбата и развъждането в домашни условия на диви котки. Единствено се позволява развъждане в зоологически градини и избавителни центрове ”, сподели от своя страна инж. Ирена Петкова. Започнала е щателна инспекция по случая с каралака и все още не са открити други несъответствия. „ Организирахме среща с представители на неправителствени организации и Министерство на вътрешните работи, на която искахме да подобрим връзката и дейностите по отношение на множеството такива сигнали ”, разясни тя.

За предходната година сигналите са били 167, като измежду тях е имало такива за търговия с препарирани животни и живи костенурки. Относно проблема с каракала Гръм, шефът на РИОСВ-София изясни, че през 2017 година е осъществена регистрация на едно животно от този тип. Експертът, изготвил документите, се е позовал на Закона за биологичното многообразие, само че не е оценил експлицитната възбрана за развъждането на подобен образец в домашни условия. „ Става въпрос на неточност на служителя и това е едно неприемливо нарушаване. Експертът, изготвил документи, понесе своята отговорност и все още е освободен от служба ”, сподели инж. Петкова.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР