Позовавайки се на убеждението си, че в наши дни светът

...
Позовавайки се на убеждението си, че в наши дни светът
Коментари Харесай

Джодж Р. Р. Мартин обяви стипендия за млади фантасти

Позовавайки се на убеждението си, че " в наши дни светът има по-голяма потребност от чудеса от всеки път ", американският публицист Джордж Р. Р. Мартин пое самодейността да създаде ново потомство вдъхновяващи създатели, като финансира стипендия за тези, които имат упоритости в основаването на фантастични светове, оповестява The Guardian.

Авторът на известната поредност " Песен за огън и лед ", по която бе основан фантастичният исторически сериал " Игра на тронове ", обяви че ще спонсорира по един амбициозен създател - фантазьор, с цел да даде късмет на младите творци да изградят своя  " утопичен пейзаж ". Ежегодната стипендия на Мартин ще финансира писатели за шестседмичния курс по писане по програмата Clarion West Writers Workshop в Сиатъл, Съединени американски щати. 

Кандидатите няма да бъдат ограничавани от възраст, пол, цвят на кожата или вяра. Те ще се избират в неизвестен конкурс само съгласно техния талант да основават " нови светове и вторични вселени ". 

" Творецът на светове, който няма еквивалент, ни придвижва надалеч от познатите ни обозрими полета до светове оттатък хълма, светове, които щом в миналото посетим, живеят в нашето въображение до края на живота ни. Тези светове получават своя лична действителност ", написа създателят на своя уеб страница и изяснява:  " Милиони хора в никакъв случай не са посещавали Рим или Париж, само че въпреки всичко познават Колизеума и Айфеловата кула. Ривендел, Ширей и Морето на Мория на Толкин са директно разпознаваеми по същия метод за безчет читатели по света. "

Мартин дава образци и с създатели като починалите Урсула Ле Гуин, Джак Ванс, Тери Пратчет, Робърт Хауърд и Роджър Зелазни.  " Оз, Невърленд, Нарния, Страната на чудесата, Зотик, Горменхаст, описът продължава и продължава ", показва писателят.

" Спомням си доста добре какво е да си публицист, който стартира да се бори за всяка продажба и да брои всяко пени. Надявам се, че стипендията ще помогне на идващия популярен фантазьор в дългото пътешестване напред. Както самият Толкини написа, всяко пътешестване стартира с една стъпка ", заключва Мартин.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР