Познатите от древността лечебни извори на трите нимфи – Акве

...
Познатите от древността лечебни извори на трите нимфи – Акве
Коментари Харесай

Документален филм разкрива как Акве Калиде се превърна в модерен туристически комплекс

Познатите от древността лечебни извори на трите нимфи – Акве Калиде термополис, са били почитано място още от времето на траките.

Те са били посещавани от хората от най-големите антични центрове на Тракия, Гърция, Италия, Понтийското крайбрежие, Егейските острови и Балканите.

Заради неповторимото комбиниране на топлата минерална вода с лечебната тиня от Атанасовското езеро, изворите са почитани от владетелите на Римската, Византийската и Османската империя епохи наред.

В наше време те са познати като минералните бани на Бургас. Днес мястото е съвременен туристически център, в който може да надникнете в историята на това неизмеримо място.

Каква е историята на археологическите изследвания, по какъв начин мястото се трансформира в атрактивен туристически обект, който притегля от ден на ден гости, може да видите във кино лентата на режисьора Мартина Чачевска „ Туристически комплекс „ Акве Калиде “. В него са събрани доста архивни фрагменти от изследванията на обекта и по какъв начин артефактите са експонирани на място по метод, който разрешава на посетителите да добият цялостна визия за мащабността на античните минерални извори.

Документалния филм „ Туристически комплекс Акве Калиде “ може да гледате тук:
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР