Позиция на Медицинския университет в Пловдив по повод театралната постановка

...
Позиция на Медицинския университет в Пловдив по повод театралната постановка
Коментари Харесай

Постановка на Иво Сиромахов разгневи шефовете на пловдивски ВУЗ: Пошла простащина!

Позиция на Медицинския университет в Пловдив във връзка театралната режисура " Операцията ":
" И я че изокам некой ден " - споделя един воин на Чудомир. Аз желая да извикам не някой ден, а през днешния ден, тъй като простаците не се убиват с безмълвие, а простотията е като великата китайска стена. Повод за тази имитация е театралната режисура " Операцията " от Иво Сиромахов, под режисурата на Борис Панкин, която неотдавна гостуваше в Пловдив. Тази пиеса се играе от 2013 година в Сатиричния спектакъл. Актьорите от Сатирата тогава вършат протестна подписка против този " омерзителен театър, който възмути гилдията и публиката " с безапелационното мнение - " Операцията " не е изкуство, а кръчмарски и дебелашки комизъм, който няма място в нито една натрупа. 

Привличането на публиката не би трябвало да става необмислено, с евтини и обидни за интелигентния фен послания. Халтураджиите нямат място в нашия спектакъл и би трябвало да бъдат изгонени ". И тази режисура към този момент не е в Програмата на Сатиричния спектакъл. Достойна позиция, която изцяло споделяме!

Защото това, което гледахме на 29.10.2017 година в Пловдив, не беше нито подигравка, нито черен комизъм. Това беше безогледна нецензурност и безспорна провокация - пошла, цинична, обикновена. Ако това е изкуство, какво е посланието? В Япония към лекарите и учителите се обръщат с уважителното " сен-сей ". Там на никого и през разум не му минава да се гаври обществено с тази специалност. Тогава за какво се изненадваме на експанзията към здравното съсловие у нас? Лекарите би трябвало да бъдат предпазвани освен от физически похищения. Те би трябвало да бъдат предпазвани от журналистически и " художествени " похищения. Защото по-смелите лекари напущат страната, а останалите чакат подобаващия миг.

Тази режисура беше подигравка освен с лекарите, тя беше подигравка със гибелта, с живота, с заболяването, с индивида. Такива постановки напряко интоксикират! След постановката синът на проф. Сарафян попита: " Дали да се откажа да аплайвам медицина? Това ли е истината за тази специалност? ".

Жалко за артистите, участници в тази словесна вакханалия. Бедни ми Орлине, с това ли искаш да запомнят 60-годишния ти празник? Иво Сиромахов би трябвало да бъде " личност нон грата " освен за здравната колегия, само че и за българската просвета.

Чл.-кор. проф. доктор Стефан Костянев, Ректор на МУ - Пловдив

Проф. доктор Виктория Сарафян, Заместник-ректор на МУ - Пловдив

Дора Йорданова - Управител " Връзки с обществеността "
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР