Позиционирането на ваутните играчи в щатски долари и мненията им

...
Позиционирането на ваутните играчи в щатски долари и мненията им
Коментари Харесай

Доверието на инвеститорите в долара е най-високо от 2015-а

Позиционирането на ваутните играчи в щатски долари и мненията им за вероятността на зелените пари са най-оптимистични от 2015-а. Те се сновават на упованията към Федералния запас да направи изострен завой към съкращаване на паричните тласъци и към по-високи лихви, сочи изследване на " Бенк ъф Америка ".

Мнозинството участници в извършената от американския заемодател анкета са уверени, че щатските центрани банкери ще приключат с покупките на активи по програмата за подкрепяне на националното стопанство през първото тримесечие на 2022-а вместо през второто, каквито бяха предходните им настройки. Те обаче към момента имат ниски упования за началото на възходящия лихвен цикъл, което е и една от аргументите за следеното равнене на кривата на доходността на парвителствените бумаги.

Тези настройки обаче могат да бъдат опровергани от данните за мощния растеж на потребителските цени в Съединени американски щати, които през ноември записаха най-високия годишен скок от 1982-а и се трансфораха в същински призрачен сън за администрацията на щатския президент Джо Байдън и в сериозен претекст за покачване на лихвените проценти още през идната година.

Ноемврийският показател на потребителските цени се е повишил с 0.8% на месечна база след 0.9% октомврийски растеж. Най-рязко са скочили цените на бензина - с 6.1%, колкото и през октомври, като упованията на икономистите са това да са най-високите им стойности. На годишна база показателят на потребителските цени се е нараснал с 6.8% - най-вече от юни 1982-а и тъкмо съгласно прогнозите на икономистите, след 6.2% годишен растеж през октомври.

Растящата инфлация изяжда покачването на заплатите: инфлационно поправените междинни седмични приходи са паднали с 1.9% на годишна база през ноември. Именно в това е големият проблем на Байдън, който по всякакъв начин се пробва да убеди американците, че напъните на държавното управление му да се оправи с продоволствения дефицит се увенчават с триумф.

Индексът, следящ разноските за персоналното ползване, от който са изключени мощно коебаещите се хранителни и енергийни съставни елементи и който Федералният запас употребява при определянето на цеевите 2% годишна инфлация, е скочил с 4.1% на годишна база през октомври - най-мощно от 1991-а. Данните за ноември се чакат по-късно през този месец.

Анкетираните от " Бенк ъф Америка " вложители считат стягането на паричната политика за най-големия пазарен риск през 2022-а, следван от инфлацията и от голямата ликвидност.

Възходящото придвижване на зелените пари преди каквито и да било лихвени нараствания от централната банка предпоставя най-силната година за доларовия показател на организация " Блумбърг " от 2015-а. Докато болшинството валути на разрастващи се пазари са напът да приключат 2021-а на загуба и едвам три от следените от " Блумбърг " 24 парични единици са повишили пазарните си оценки към щатския $. Нещо повече, експозициите във валути на разрастващите се стопанства са станали негативни за първи път от 2018-а, установяват анализаторите на " Бенк ъф Америка ". Те считат, че последното за тази година публично заседание на паричните стратези на Федералния запас на 14 и 15 декември ще трансформират в допълнение валутните позиции и в двете направления, като означават, че вложителите към този момент са редуцирали част от риска в портфейлите си.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР