Появата на новия завод се очаква да доведе и до

...
Появата на новия завод се очаква да доведе и до
Коментари Харесай

С нов завод в Плевен за 30 млн. евро "Малтери суфле" ще утрои производството

Появата на новия цех се чака да докара и до развиване на земеделието в района, защото тя търси първични материали на локално равнище

© Надежда Чипева Още по тематиката
" Малтери суфле " уголемява производството си на малц в Плевен

Инвестицията за 30 млн. евро ще се случи, откакто пътят до фабриката най-сетне беше оправен
14 ное 2017
Направи ми малц

" Каменица " стана следващият пивовар, който трансферира производството на суровината на външен състезател
2 сеп 2011 Строителството се възнамерява да стартира напролет, а новата мощ ще влезе в употреба през есента на 2019 година Френската компания Malteries Soufflet, която преди шест години купи завода за малц в Плевен, ще усили производството повече от три пъти с инвестиция за 30 млн. евро. Новите мощности ще проработят през есента на 2019 година, с което общият потенциал на предприятието ще доближи 50 хиляди т малц годишно. Това е повече от потреблението вътре в страната и по тази причина компанията ще търси да развие експорт към прилежащи страни. Новият цех няма да докара до утрояване на личния състав в Плевен, който сега е към 40 души, защото производството ще е автоматизирано, стана ясно при представянето на плана в сряда. Компанията ще ускори фокуса си и върху въвеждането на нови сортове ечемик и работа със земеделците, за което е било основано настрана сдружение.

Нови технологии

Бъдещият цех за малц на българското сдружение на групата " Малтери суфле " ще е ситуиран на площадката на бившето " Плевенско питие ", чиито здания бяха разрушени преди три години. Строителството се възнамерява да стартира напролет и да продължи към година и половина, тъй че новата мощ ще влезе в употреба през есента на 2019 година " Той ще работи с последните най-модерни технологии, с цел да отговорим по-добре на европейските правила и условията на нашите клиенти в региона на отбраната на околната среда ", уточни прокуристът на сдружението Оливие Жофроа.

С построяването на новия цех производството ще нарасне от сегашните 15 хиляди т на 50 хиляди т малц годишно, като ще се преработват 63 хиляди т пивоварен ечемик. " Увеличението с повече от три пъти на продукцията ни ще породи и повече претовареност за компаниите, които работят с нас ", добави Жофроа. По думите му обаче броят на заетите в самата компания няма да нарасне съразмерно на растежа на потенциала поради автоматизация на процесите.

От " Малтери суфле " ще търсят експерти, тъй като технологията ще е друга. Сега служащите правят доста ръчни интервенции, а компанията поема ангажимент да образова сегашния личен състав, с цел да работи той и в новия цех. " Ние купуваме ечемика от български земеделци и продаваме 90% от продукцията си на български производители, тъй че сме интегрирани в локалната промишленост. Много внимаваме в политиката си във връзка с работните заплати. Познаваме добре пазара на труда и това ни оказва помощ в набирането на нови чиновници ", съобщи Жофроа.

Пазари

Със настоящия си потенциал от 15 хиляди тона годишно " Малтери суфле " обезпечава близо половината от локалното ползване на малц, като 90% от продукцията му е за българските производители на бира, а останалото се изнася. Компанията работи с огромните пивовари в страната (Molson Coors, Carlsberg, Heineken), както и с няколкото локални производители на бира, като не доставя малц само на търновската " Болярка ", която има собствен цех за суровината. Допълнително в страната се внасят над 16 хиляди т малц, което по думите на Жофроа демонстрира, че има опция за напредък. От компанията показаха още, че търсят да развият също експорт към Турция и Гърция. " Нямаме съответни проекти, само че в случай че се появи опция за огромни покупко-продажби, естествено, ще се възползваме ", разяснява той за " Капитал. "

Земеделски фокус

Появата на новия цех се чака да докара и до развиване на земеделието посредством произвеждане на ечемик в района на Плевен. Причината е, че компанията търси първични материали на локално равнище и най-близо до инсталациите си. " Малтери суфле " работи непосредствено със земеделците, които отглеждат ечемик за производството. " Още преди пет години благодарение на нашите агрономи въведохме нови доста качествени сортове пивоварен ечемик. Сега компанията ни реши да сътвори обособена компания, която да се занимава единствено с агрономство и земеделие - " Суфле агро България ", сподели Жофроа.

Справка в Търговския указател демонстрира, че новото сдружение е записано при започване на тази година със 700 хиляди лева капитал и едноличен притежател Soufflet Agriculture. Предметът на активност е търговия на едро със селскостопански артикули, зърнени фуражи и други

Временно решение с пътя

Новата инвестиция на компанията в Плевен беше под въпрос поради неприятното положение на пътя до завода, което мощно затрудняваше превозването на суровина и подготвена продукция. По думите на Жофроа сега положението на пътя е много по-добро от предходната пролет, когато сдружението заплаши да се откаже от плана там. Кметът Георг Спартански посочи, че община Плевен е вложила в непълен ремонт към 50 хиляди лева от плануваните в бюджета средства за пътни поправки. След две години обаче по пътя годишно ще минават по 4500 тежкотоварни камиона и по тази причина ще е необходим нов път. " Знаем, че това изисква огромен запас и ще разчитаме на външно финансиране и на помощ на национално равнище ", разгласи Жофроа, а кметът се ангажира, че след старта на новите мощности ще се търсят целеви средства от държавното управление за ремонт на пътя, което не изключва уговорката на община Плевен за настоящото му поддържане.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР