Появата на нов играч на политическата сцена, който изненадва социолозите

...
Появата на нов играч на политическата сцена, който изненадва социолозите
Коментари Харесай

Новите играчи и трудните коалиции в българската политика

Появата на нов състезател на политическата сцена, който изненадва социолозите и печелели сериозна поддръжка, не е ново събитие в българската политика.
Снимка: btvnovinite.bg
През 2001 година това се случва с Национална движение „Симеон Втори". Въпреки перипетиите при регистрацията ѝ и появяването на „ партии близнаци “, които дублираха името ѝ, Симеон Сакскобургготски завоюва съвсем 2 милиона гласа. На идващия избор, през 2005 година, поддръжката е под 1 милион. На третото си явяване на избори Национална движение „Симеон Втори" към този момент не влезе в Народното събрание.
Снимка: btvnovinite.bg
ГЕРБ също доби известност бързо. Още на първите парламентарни избори, на които се яви, завоюва над 1 милион и половина гласоподаватели. До момента партията на Бойко Борисов печели първото място на всеки избор, само че също губи електорат през годините.
Снимка: btvnovinite.bg
Партията на Слави Трифонов " ИТН ", основана предходната година, в този момент завоюва 565 000 гласа и се трансформира в сложен за заобикаляне фактор при съставянето на идващ кабинет.

Голямото незнайно след изборния резултат в неделя е конфигурацията за държавно управление. Тази патова обстановка обаче също не е оригиналност и към този момент е намирала решение.

През 2009 година в 41-вото Народно заседание влязоха тъкмо шест партии, както и в този момент. Тогава това са ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, „ Атака “, „ Синята коалиция “ и РЗС. Четири гласа не стигат на ГЕРБ, с цел да ръководи независимо. Тогава е гласувано по този начин нареченото „ държавно управление на малцинството “ с поддръжката на „ Синята коалиция “, „ Атака “ и РЗС. Министрите са посочени единствено от ГЕРБ.

През 2005 година година пъзелът изглеждаше още по-сложен, само че също откри решение. Парламентът е мощно фрагментиран - бариерата минават цели 7 политически обединения, и тогава, след съвещания с президента Георги Първанов, е открита съдружна формула.

Тя беше наречена " 8-5-3 ", съгласно електоралната тежест на Българска социалистическа партия, Национална движение „Симеон Втори" и Движение за права и свободи, в обединението.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР