Повторното изтичане на информация от разследването по големия корупционен скандал

...
Повторното изтичане на информация от разследването по големия корупционен скандал
Коментари Харесай

Теч на информация заплашва делото Катаргейт

Повторното приключване на информация от следствието по огромния корупционен скандал " Катаргейт " е " рисково " за обезпечаването на правораздаване. Това разяснява белгийският министър на правораздаването Винсент Ван Куикенборн, представен от " Политико ", който даде обещание да не остави " камък върху камък " в следствието за корупция, раздрусало Европейски Съюз.

" Катаргейт " се очерта като един от най-големите корупционни кавги в историята на Европейски Съюз. Полицията в Белгия и сега проверява обвиняванията, че хора, работещи от името на домакина на Световното състезание по футбол Катар, са плащали големи подкупи на европейски политици, с цел да повлияят на политиката на Брюксел. От 10 декември насам са направени най-малко 20 обиска в жилища и офиси в Брюксел, конфискувани са мобилни телефони, компютри и над 1.5 млн. евро в брой.

Бяха задържани и четирима обвинени по предварителни обвинявания в " присъединяване в незаконна организация, пране на пари и корупция ", измежду които и гръцкият евродепутат Ева Кайли. Тя бе отстранена от поста заместник-председател на Европейския парламент след експлоадирането на абсурда, а неотдавна стана ясно, че ще остане в ареста най-малко още един месец. Самата Кайли направи частични признания за присъединяване в проведена незаконна група, обвързвана с корупция в интерес на Катар и Мароко.

Някои от юристите на обвинените към този момент подлагат на критика белгийското следствие, като най-малко един от тях е написал до правосъдната власт, че " има голям процедурен проблем " заради приключването на основни документи към медиите. Вестниците фактически изнесоха пикантни детайлности за открити тайници с пари и самопризнания, които надалеч надвишават формалните известия.

Проблемът за белгийските следователи е, че отбраната може да се възползва от този теч на информация, с цел да нападна процедурни пропуски по делото и да твърди, че правото на професионална загадка и правото на достъп до запечатани документи са били нарушени.

В изявление за " Политико " Ван Куикенборн съобщи, че федералната прокуратура е почнала наказателно следствие на сходно приключване на информация, с цел да резервира доверието в правосъдния развой. " Защитата може да употребява това, несъмнено, тъй като презумпцията за невиновност е различен принцип на нашата правова страна. Не е работа на пресата да стартира да осъжда хората авансово. Това, несъмнено, е внимателно - това е рисково ", сподели той, говорейки от предпазено жилище, където прекарва Коледа заради заканите против него от страна на незаконни групировки като наркобанди.

Белгийският министър на правораздаването внимаваше да не разкрива детайлности от следствието, защото това би могло да попречи на делото. Той обаче удостовери, че белгийската държавна сигурност, в съдействие с няколко други европейски разследващи служби, е била в основата на следствието, като добави, че инспекцията е почнала още през март 2021 година Той акцентира: " Нашата белгийска правосъдна система работи доста добре с италианската правосъдна система по това досие ". Трима от четиримата обвинени, на които са повдигнати предварителни обвинявания, са италианци.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР