Изследване на агенция Медиана регистрира, че близо една четвърт от

...
Изследване на агенция Медиана регистрира, че близо една четвърт от
Коментари Харесай

ПП-ДБ са се сринали на четвърто място, сочи проучване на Медиана

Изследване на организация " Медиана " записва, че близо една четвърт от обичайно гласуващите гласоподаватели към момента не са решили дефинитивно за кого ще гласоподават. Това са към 600 хиляди гласоподаватели, които може радикално да трансформират картината, в случай че се люшнат в една или друга посока, се показва в извод от изследване, направено от организацията.

Към момента ГЕРБ е на първа позиция на сериозна отдалеченост пред всички останали. Втори към този момент са " Възраждане " на 12 % разлика.

Очевидно ерозията в доверието към ПП-ДБ продължава и те към този момент са на четвърта позиция след Движение за права и свободи, чийто електорат наподобява мощно мобилизиран.

Сигурни за наличието си в идващия парламент могат да бъдат и Българска социалистическа партия, и Има Такъв Народ.

Още три обединения резервират съществени шансове за влизане в Народното събрание - " Синя България ", " Левицата " и " Солидарна България ". Очевидно е търсенето на опция на обичайните партии както в ляво ( " Левицата " и " Солидарна България " ), по този начин и в дясно ( " Синя България " ), сочи още извод от изследването.
 Графика: " Медиана "
" Изследването демонстрира емфатичен песимизъм и съмнение към основата на демокрацията - изборите! Доминира чувството, че изборите са " залъгалка " за гласоподавателите, а това кой и по какъв начин ще ръководи се взема решение от други сили вън от изборния развой.
 Графика: " Медиана "
Това предопределя както търсенето на различни политически обединения, по този начин и ниска изборна интензивност. Избирателите са хванати в самобитен психически капан. Все повече от тях са уверени, че от изборите нищо не зависи... и не гласоподават. В резултат, гласоподават единствено твърдите агитки (и купените избиратели), с което удостоверяват към този момент направения извод - " от изборите нищо не зависи ". На тези избори можем да чакаме още веднъж ниска изборна интензивност, като пред урните ще застанат сред 2.5 - 2.7 млн. гласоподаватели. ", установяват откривателите.
 Графика: " Медиана "
Достига се до обезценяване на самите избори, до превръщането им самобитна борба на ентусиасти (а не спор по какъв начин да живеем и накъде вървим). Така европейските избори се правят оценка като доста значими едвам от 35% от гласоподавателите, а парламентарните от едвам 52%. Целенасочено или не, обществото е накарано да не помни, че изборите в последна сметка са доста значима борба, на първо място, за пари - за парите от нашите налози, за това кой и по какъв начин ги разпределя и по какъв начин ги харчи, какво ще получим, по какъв начин ще живеем, прибавят от " Медиана ", представени от Българска телеграфна агенция.
 Графика: " Медиана "
Изследването за публични и политически настройки е извършено в интервала - 12-18 май 2024 година с 978 индивида (18+ години) посредством директно стандартизирано изявление и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е проучвателен план на организация " Медиана " и е осъществено със лични средства.

Резултатите от това проучване не са прогноза, а отразяват моментната картина на обществено-политическите настройки в страната три седмици преди изборите, показват анализаторите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР