Повреда на релсовия път, а не високата скорост е причинила

...
Повреда на релсовия път, а не високата скорост е причинила
Коментари Харесай

Нова експертиза: Повреда на релсовия път довела до трагедията в Хитрино

Повреда на релсовия път, а не високата скорост е предизвикала нещастието в Хитрино. Това демонстрира нова техническа експертиза, направена от интернационалните специалисти, оповестиха от " Булмаркет " - компанията притежател на взривилата се комбинация.

Експертизата на задграничните движимости лица инж. Лука Пъиш - специалист по железопътна техника към Министерството на правораздаването в Румъния и екип експерти от Института по железопътна техника в Берлин, потвърждава, че щета на стрелката, която разделя коловозите е същинската причина за случая от декември 2016 година в с. Хитрино, при който комбинация с цистерни дерайлира, а последвалият гърмеж аргументи гибелта на 7 души.

Експертите вършат и друго умозаключение - че пробитата цистерна е с полусферични дъна, които са рискови заради своята чупливост. Още през 80-те години на предишния век те са спрени от произвеждане, а за експлоатираните от този вид вагони има наставления за монтиране на спомагателни защитни детайли.

Установени са и данни, че след приключване на пропилена от цистерната дежурните енергодиспечери са подали електричество в контактната мрежа, с което са провокирани волтови дъги, които е доста евентуално да са предизвикали гърмежа. Данните са от частно следствие и бяха показани от управлението на " Булмаркет ".

В обвиняването в този момент е посочено, че товарният трен е навлязъл в гара Хитрино със 78 км/ч при позволени 40. Това е довело до дерайлирането на вагоните, приключването на газ пропилен и последвалата експозиция, при която починаха 7 души, а повече от 30 души пострадаха.

Обвинени за това са машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков. Делото против тях се гледа по съкратеното произвеждане. Следващите съвещания на Шуменския областен съд са на 21, 22 и 30 март и на 16, 17 и 19 април. Още шест дати са избрани и за май. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР