Повод стана поздрав на посолството на Русия в Скопие Поредна

...
Повод стана поздрав на посолството на Русия в Скопие Поредна
Коментари Харесай

Русия с провокация на тема РСМ; ВМРО с реакция: Скопие се уповава единствено на директен лобизъм

Повод стана привет на посолството на Русия в Скопие
Поредна провокация от страна Русия към България по въпросите на РСМ. Такава е позицията на Вътрешна македонска революционна организация във връзка на днешния привет за Деня на Свети Климент Охридски по остарял жанр от посолството на Русия в Скопие. Съобщението беше оповестено в Twitter

„ Поздравяваме братския македонски народ с националния празник - Деня на Св. Климент Охридски, великият просветник, първият славянски свещеник, един от създателите на основоположниците на кирилското писмо, което свързва актуалните съветски и македонски езици “.

На братскиот македонски народ му го честитаме државниот празник - Денот на Свети Климент Охридски,
големиот просветник, првиот словенски свещеник, еден од основоположниците на кирилското писмо кое ги поврзува современите съветски и македонски јазици!

????
— Посольство России МК (@Russian_Emb_MKD)
Тези думи провокираха остра реакция от страна на Вътрешна македонска революционна организация.

„ Може би РСМ вижда в този акт поддръжка в историческия си спор с България, само че действително демонстрира, че е сфера на въздействие, която в действителност я отдалечава от мечтаното еврочленство. Всички исторически извори приказват, че Св. Климент Охридски принадлежи на българската общественост и делото му е недвусмислено българско. Споменаването на „ македонски език “ в сходна честитка явно надвишава протоколните рамки и е ясно обръщение “, пишат от партията в известие до медиите.

Междувременно българският историк Пламен Павлов подлага на критика и думите на Зоран Заев във връзка празника, в които още веднъж не се загатва българският темперамент на школата на Св. Климент. Това е явно оттегляне от някои от мъчно постигнатите, само че въпреки всичко реализирани, разбирателства в взаимната историческа комисия.

Двете случки от последните часове демонстрират ясно, че Скопие няма никакво желание да съблюдава контракта си с България и ще разчита само на интернационален напън и провокации. Видно е също, че Скопие се уповава само на пряк лобизъм.

В такава обстановка България няма различен избор с изключение на да остане на единственото допустимо мнение и да не трансформира по никакъв метод парламентарно признатата си рамкова позиция.

Вътрешна македонска революционна организация напомня, че българската позиция е напълно в синхрон с критериите за участие в Европейски Съюз – решение на двустранните разногласия и отбрана на самостоятелните права. Към момента Скопие не съблюдава контракт, който урежда разногласията му със София, и не зачита правата на онази част от своето население, която се придържа към българската, а не към основаната в средата на предишния век македонска еднаквост.

Промяната на историята със задна дата е посягане върху истината и върху справедливостта. Това не може да бъде толерирано. И тук България в действителност е на европейска позиция: Европейски Съюз не може да бъде легитиматор за несправедливости.

С паника следим информациите, че брюкселските бюрократи се пробват да обвържат заплащанията към България по проекта за възобновяване с смяна на българската позиция по въпросите на Македония. Това ще е и първи тест за това дали новосформиращото се болшинство у нас е българско или служи на други ползи: дали ще се опълчи, в случай че това за проекта за възобновяване се окаже истина. Не за пръв път егоизмът на някои европейски страни прозира зад дейностите на еврочиновниците “, оповестяват от Вътрешна македонска революционна организация.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР