Повишено търсене доведе до покачване на цените на ваканционните имоти

...
Повишено търсене доведе до покачване на цените на ваканционните имоти
Коментари Харесай

Брокери отчитат поскъпване на ваканционните имоти

Повишено търсене докара до повишаване на цените на ваканционните парцели в Банско, Боровец и Пампорово, както и към Слънчев бряг, Созопол, по Южното Черноморие, разясняват брокери пред " Труд ".

Ако по време на пандемията студио на 30-тина кв.м. близо до ски лифта в Банско е можело да се купи за 18хил. евро, а през 2021 - с 10 хиляди евро от горната страна, то през днешния ден цената му е 34 хиляди евро.

В Банско цените на парцелите стартират от към 500 евро за кв. м., а за първокласно обзаведени жилища в затворени комплекси може да надминат и 1500 евро за квадрат.

Ситуацията е аналогична и при ваканционните парцели по морето. Ако едно двустайно обзаведено жилище преди три години в Созопол е коствало към 35-40 хиляди евро, към този момент има покупко-продажби за 65 хиляди евро, описват локални брокери на парцели.

По думите им преди 10-15 години пазарът на ваканционни парцели се е движел главно от задгранични купувачи - англичани в Банско и руснаци по Черноморието. Сега обстановката е изцяло друга. Основните купувачи на ваканционни парцели са българи. Това е добре за пазара, тъй като купувачите са хора, които разполагат със средства и желаят да имат втори дом в курорт. Най-голямо е търсенето на дребни ваканционни жилища, които обичайно се продават обзаведени и подготвени за прилагане. Някои клиенти в интервал, в който не ги употребяват, ги отдават чартърен на туристи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР