Направихме крачка в правилна посока за осигуряване на достъпна среда

...
Направихме крачка в правилна посока за осигуряване на достъпна среда
Коментари Харесай

Доц. Хамза, депутат от СДС: От години сме длъжници на хората с увреждания и достъпната за тях среда

Направихме крачка в вярна посока за обезпечаване на налична среда до българските плажове и морето
„ Вече има промени в закона, с които се регламентира налична среда до българските плажове за хората с увреждания. Години наред сме длъжници на тази група от обществото ни ", сподели националният представител от Съюз на демократичните сили в парламентарната група ГЕРБ-СДС в 49-тото Народно заседание и претендент за народен представител доцент Медиха Хамза пред „ ДНЕС+ “.

Тя разясни, че с признатите към този момент промени и допълнения на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, са вписани текстове, касаещи обезпечаване на достъп на хората с двигателни увреждания до българските плажове и в морето.

По нейните думи сега по плажовете у нас са построени само пътеки, които обезпечават достъпа до шезлонги и заведения по плажовете, само че не стигат до водата. Това не може да се одобри за обезпечаване на налична среда за хората с увреждания. Целта на измененията в закона са, когато човек с двигателни проблеми отиде на плаж, да бъде обезпечена налична среда до съблекални, тоалетни, чадъри и шезлонги, заведения и най-важното – да може да влезе във водата.

С новите правила ясно се дефинират съответно отговорностите на стопанисващите плажовете, както и виновните институции, които са длъжни да наблюдават за спазването на новите разпореждания.

" Дълбоко скърбя, че правенето на промени в наредбата, в която би трябвало да са разказани спецификациите за наличната среда и съгласуването им с министерствата, изисква много време – най-малко 10 месеца. Реалното реализиране на достъпа до и в морето за хората с увреждания ще се случи до идващия летен сезон. Но крачката в вярната посока е направена. Концесионерите ще бъдат обезщетени от страна на страната за вложените от тях средства в осъществяване на условията от ЗУЧК през понижаване на част от концесионните им такси ", добави доцент Хамза, която е вносител на законопроекта.

Общинският ръководител на Съюз на демократичните сили в морската столица показа още, че за Съюз на демократичните сили провеждането на действителни политики в обществената сфера постоянно е била водеща задача - както в локалната, по този начин и в централната власт.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР