Повишаващите се температури на сушата и морето поради изменението на

...
Учените се опасяват, че предстои безпрецедентно масово избелване на коралите

снимка: SafeNews

Коментари Харесай

Учените се опасяват, че предстои безпрецедентно масово избелване на коралите

Повишаващите се температури на сушата и морето заради изменението на климата провокираха опасения, че кораловите рифове са на ръба на „ невиждано всеобщо избелване “. Нови сателитни данни от Коперник на Европейската организация по изменение на климата демонстрират, че междинната световна температура на морската повърхнина през февруари е била 21,06 градуса по Целзий, което е по-високо от предходния връх от 20,98 градуса по Целзий, подложен предишния август. Картите, оповестени от организацията, демонстрират, че обширни региони от океаните на планетата са били доста по-топли от дълготрайната междинна стойност.

Атлантическият океан беше изключително топъл,

в това число морето към Обединеното кралство.

Националната администрация за океаните и атмосферата на Съединени американски щати предизвести, че температурите на океана към този момент са толкоз високи, че кораловите рифове в света са застрашени от четвъртото известно всеобщо избелване. Коралите отделят цветните водорасли, които живеят в тъканите им заради топлинен стрес. Без водораслите те стават бели и са уязвими към заболявания и апетит и в последна сметка умират.

„ Изглежда, че цялото южно полукълбо ще избелее тази година “,

сподели Дерек Манзело, координатор на програмата за наблюдаване на коралови рифове на Националната администрация за океаните и атмосферата на Съединени американски щати, пред Ройтерс.

„ Ние безусловно сме на ръба на най-лошото избелващо събитие в историята на планетата “, акцентира той.

Данните от службата за изменение на климата Copernicus също демонстрират, че междинната световна температура на въздуха е счупила върха за февруари, достигайки 13,54 градуса по Целзий. Това е девети следващ път, когато месечният връх е усъвършенстван.

Предизвиканото от индивида изменение на климата е засилено от феномена Ел Ниньо, който носи високи температури в Тихия океан.

Цикличният – и натурален – феномен Ел Ниньо доближи своя връх през декември и от този момент стартира да отслабва, което се чака да докара до малко по-ниски температури през идващите месеци.

Учените имат вяра, че световният климат ще става все по-нестабилен, в случай че температурите останат над 1,5C над прединдустриалните равнища в дълготраен проект.

 

Източник: Sky News / Превод:SafeNews

Oще вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР