Повишаването на глобалните температури може да има един особено неочакван

...
Повишаването на глобалните температури може да има един особено неочакван
Коментари Харесай

Проучване: Кучетата хапят хората по-често в горещи дни

Повишаването на световните температури може да има един изключително непредвиден непряк резултат: ухапвания от кучета.


Според ново изследване на Харвардското здравно учебно заведение кучетата са статистически по-склонни да демонстрират нападателно държание на захапване в " горещи, слънчеви и задушни дни ".

" Хората правят повече насилствени закононарушения, когато температурата и замърсяването на въздуха са по-високи ", пишат учените в публикацията, оповестена в списание „ Nature “. " Проучваме дали ежедневните проценти на кучета, които хапят хора, се въздействат от факторите на околната среда ", споделят специалистите.

" Стигаме до заключението, че кучетата или взаимоотношенията сред хората и кучетата са по-враждебни в горещи, слънчеви и задимени дни ", не престават откривателите, " което демонстрира, че публичната тежест на рисковите горещини и замърсяването на въздуха включва и експанзия на животните. "

За да стигнат до печалното си умозаключение, откривателите употребяват обществено налични данни от осем града в Съединени американски щати, с цел да проучват над 70 000 документирани случая на захапване от кучета, всички регистрирани през интервала 2009-2019 година (данните за пандемията съзнателно не са включени).

След това те съпоставят случаите на захапване от кучета с наличните метеорологични данни. Със сигурност записаните ухапвания от кучета са се нараснали с 11% в дни с изключително висока степен на излагане на ултравиолетови лъчи, с 4% в дни с нараснала температура и с 3% в дни, в които озонът, постоянно срещан замърсител, е бил по-разпространен.

Очарователно е, че вероятността от захапване от куче в действителност е малко по-малка в дъждовни дни.

Проучването има някои забележителни ограничавания. В последна сметка горещината не е единственият фактор за експанзия, а откривателите от Харвард деликатно означават в публикацията си, че в употребяваните от тях записи за ухапвания липсват детайлности като породата или пола, в допълнение към информацията за ухапванията като възраст, пол и " познаване на кучето и взаимоотношението, довело до ухапването.

И с цел да бъдем обективни към най-хубавия другар на индивида, нашите обичани кучета не са единствените животни, които стават извънредно злобни в жегите. Както откривателите означават в публикацията, сходна връзка при хората е добре документирана. Освен това, кой не става малко по-груб, когато е горещо на открито?

Във всеки случай обаче, в случай че това лято е сходно на миналогодишното, може би ще желаете да помислите за по-ранно разхождане на кученцето си - и може би не забравяйте постоянно да носите спомагателни лакомства. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР