Повишаването на безопасността на пешеходците идва с разширяване на възможностите

...
Повишаването на безопасността на пешеходците идва с разширяване на възможностите
Коментари Харесай

Безопасността по пътя идвала с използването на ел. тротинетките, а не с ограничаването им

Повишаването на сигурността на пешеходците идва с разширение на опциите за напредване с електрически тротинетки и колела, а не с тяхното ограничение.

Тази позиция показаха от Българската асоциация за електромобилност (БАЕМ) във връзка с на придвижването на тротинетките в паркове, градини, площади, тротоари и пешеходни зони на територията на Столична община.

В претекстовете на препоръчаните промени е посочено " повишението на сигурността на пешеходците ", макар че електрическите тротинетки са потвърдено по-безопасни от колите , акцентират от Асоциацията.

Същевременно по нейни данни множеството водачи на тротинетки са слезли от коли и в този смисъл електрическите тротинетки са естествено решение на претрупания трафик, тапи, замърсен въздух, липса на задоволително паркоместа, високи равнища на звук и други Затова поддръжката за електрическите тротинетки и велосипедите е цивилизационен избор за всяка локална власт, акцентират от БАЕМ.
 Българската асоциация за електромобилност: Инциденти с тротинетки са единици
Българската асоциация за електромобилност: Инциденти с тротинетки са единици

Всякакви ограничавания на тротинетките и велосипедите би трябвало да се вършат деликатно

В международната процедура е открито, че най-сигурният метод за повишение сигурността на водачите на колела и електрически тротинетки е посредством развиване на велосипедната инфраструктура, показва се в позицията.

Към момента обаче в София няма нито една обвързвана велосипедна алея с друга. Става въпрос за съвсем 100 км велосипедна инфраструктура, от която една огромна част е или в окаяно положение или не е построена по отношение на стандартите открити от страната, считат от Асоциацията.

Проблемите , които виждат от БАЕМ по отношение на препоръчаните промени, предоставяме без редакторска интервенция:
Ограничава се придвижването на електрически тротинетки и колела през парковете, без да се предложат различни разновидности за прекосяване в тези райони. Невъзможността водачите на тротинетки да минават през парковете, ще ги принуди да се влеят в трафика , което ще заплаши в допълнение тях самите. Масов претекст за прекосяване през парковете с самостоятелни транспортни средства е че това е единственият безвреден метод да се стигне от точка А до точка Б. Друг вид пред водачите на тротинетки ще бъде да се върнат още веднъж на колите, увеличавайки в допълнение тапите и рисковете от в действителност съществени произшествия. В добавка доста фамилии с деца карат колела в парковете за развлечение, а с посочените промени това на процедура ще им бъде неразрешено. Нещо повече - единствената опция децата да карат колела ще се окаже на улицата . И това е в името на сигурността? Вносителите загатват единични произшествия с електрически тротинетки, като че ли това е всеобща процедура, само че паралелно с това виждаме стотици, в случай че не и хиляди съществени произшествия с коли годишно . Отново подсещаме, че множеството водачи на електрически тротинетки са слезли от леки коли. Нека не забравяме, че всяка електрическа тротинетка (независимо дали е чартърен или лична) е на първо място една кола по-малко на пътя !
От Българската асоциация за електромобилност смятат за притеснително, че няма построена ясна визия за развиването на велосипедната инфраструктура и градската подвижност на територията на Столична община.

Във връзка с препоръчаните промени и с посочените нагоре проблеми, от БАЕМ оферират следното:
В най-кратки периоди да стартира публично разискване за създаване на тактика за градската подвижност на територията на Столична община и достигането на най-малко 500 км. велосипедна инфраструктура до 2030 година. Изграждане на велосипедни трасета през огромните паркове най-късно до края на 2024 година. Развитие на велосипедните паркинги. Разрешената скорост на територията на парковете да е 15км/ч. Това е компромисно решение и за двете страни. Смятаме, че по този начин по никакъв метод няма да се заплаши здравето пешеходците, само че и няма да се ограничи този по-безопасен, комфортен и екологичен личен превоз.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР