Повишаване на световните температури, изменени климатични модели, покачване на морското

...
Повишаване на световните температури, изменени климатични модели, покачване на морското
Коментари Харесай

През 2019 г. бизнесът започна борба с климатичната криза

Повишаване на международните температури, променени климатични модели, повишаване на морското
ниво, понижаване на биоразнообразието - светът търпи последствията от климатичните промени, в които не всички са уверени. Изглежда обаче, бизнесът няма подозрения и все по-активно търси способи за
конкурентоспособно справяне с един от най-значимите проблеми през днешния ден, трансформирал се в сензитивна тематика за обществото.

Извънредно климатично състояние

Изразът бе избран от Оксфордския речник за дума на годината поради увеличената му 100 пъти приложимост през последните 12 месеца. Изданието го дефинира като обстановка, в която се изискват незабавни дейности за понижаване или прекъсване на климатичните промени и за отбягване на евентуално необратими вреди за околната среда.

Колко е изключително климатичното състояние се вижда от данните изнесени от редица организации. Според отчет на Световната метеорологична организация тази година е измежду трите най-топли, регистрирани от 1850 година, а настъпващите климатични промени се дължат на парниковите газове вследствие на човешката активност.

В различен отчет организацията сигнализира, че концентрацията на парникови газове е достигнала рекордни равнища през 2018 година.

Програмата на Организация на обединените нации за околната среда предизвести, че температурата на Земята в края на нашия век може да се усили с 3.4 до 3.9 градуса Целзий, в случай че парниковите излъчвания не бъдат внезапно лимитирани още от идната година. За да бъде лимитирано стоплянето в идеалния случай до 1.5 градуса по Целзий по отношение на доиндустриалната епоха, каквато е задачата на Парижкото съглашение за климата от 2015 година - парниковите излъчвания би трябвало да понижават със 7.6 % годишно от следващата година до 2030 година. Така общо спадът им ще бъде 55 %.

На този декор екопротестите по света, в това число емблематичните за тази година " Петъци за бъдещето ", въодушевени от 16-годишна шведска природозащитничка Грета Тунберг, издигат нестихващи апели за бързи и решителни дейности.

Европейските водачи съумяха да се спогодят да работят за превръщането на Европейски Съюз във въглеродно безпристрастен блок до 2050 година, т.е. до тогава или да понижат излъчванията си до нула, или да ги компенсират посредством екологични и софтуерни ограничения и средства. Редица страни законово се ангажираха с нулев въглероден отпечатък доникъде на века. В същото време Съединени американски щати започнаха процедура по изтеглянето от Парижкото съглашение.

Тазгодишната 25-а Конференцията на Организация на обединените нации за климатичните промени (COP-25) завърши единствено с апели, а решаването на трънливия въпрос за регулацията на международния пазар за въглеродни излъчвания бе отсрочено за следващата година.

Активността на бизнеса е решаваща

През миналата година от ден на ден компании оповестиха проекти активността им да стане въглеродно неутрална, т.е. да не отделят или да компенсират по разнообразни способи въглеродния диоксид, който е парниковият газ, издаден в най-големи количества. Зелената вълна в бизнеса, подкрепяща задачите на Парижкото съглашение, е опция за фирмите да обезпечат бъдещето си, да станат по-ефективни и да се наложат като водачи в секторите си.

Ангажиментът за въглеродна индиферентност на редица компании е опция за тях да влязат по-бързо в новите енергийни и цифрови технологии, както и да показват на клиентите си своя ангажимент с битката против климатичните промени, разяснява пред Българска телеграфна агенция Юлиан Попов от European Climate Foundation и някогашен министър на околната среда и водите.

Някои специалисти обаче слагат въпроса дали листвани компании, които са ангажирани с оптималната възвръщаемост за акционерите си, ще могат да създадат огромните вложения, които се изискват в битката против климатичните промени, разяснява организация " Ройтерс ". Доста вложители обаче упорстват фирмите да работят против заплахите от климатичните промени, а основните изпълнителни шефове са изправени пред митингите на младите екоактивисти по света.

Коалиции

Близо 90 компании в браншове от хранителната индустрия до производството на цимент и телекомуникациите се включиха в самодейността на обединението We Mean Business и поеха ангажимент да понижат парниковите си излъчвания. Кампанията цели да насърчи мултинационалните компании по пътя към нисковъглеродно бъдеще. Някои компании от обединението We Mean Business се ангажираха с постигането на нулеви въглеродни излъчвания до 2050 година, в това число швейцарският тръст за храни и питиета Nestle, френската компания за строителни материали Saint-Gobain и френската козметична компания L`Oreal.

Активността на бизнеса е решаващата мощ, от която се нуждаем, разяснява в публикация за в. " Файненшъл таймс " някогашният основен изпълнителен шеф на Unilever Пол Полман. Той предизвестява, че няма време да се чака обособените компании да извървят независимо пътя си към резистентност, а е нужно секторите да работят дружно и бързо в тази тенденция.

През септември 60 компании, в това число датският транспортен тръст A.P. Moller Maersk, фирмите за първични материали COFCO International, Cargill, Trafigura, минната група Anglo American и банките Citigroup, ABN AMRO и Societe Generale (SOGN.PA) дадоха начало на самодейността Getting to Zero Coalition, чиято цел е корабите и горивата за тях да станат въглеродно неутрални до 2030 година.

Една компания сама не може да движи промяната с задоволителен мащаб и скорост. Нужни са смели, секторни обединения за смяна, отбелязва още Полман.

Секторът на морските транспорти дава отговор за 2.2% от международните излъчвания въглероден диоксид, а Международната морска организация има дълготрайна цел да свие парниковите си излъчвания с 50% до 2050 година по отношение на 2008 година.

Сектори

През последните месеци авиосекторът е изключително деен в поемането на задължения за нулеви въглеродни излъчвания. EasyJet разгласи, че става първият в света огромен авиопревозвач с полети с нулев въглероден отпечатък. Нискотарифната европейска самолетна компания посочи, че ще компенсира въглеродните излъчвания от употребяваното гориво при полетите си и мярката ще коства на компанията 25 милиона английски лири (29.2 милиона евро) през идната финансова година.

Тези ограничения бяха оповестени в миг, в който авиационният бранш е подложен на напън да понижи въглеродния си отпечатък. На самолетните компании са падат към 2% от въглеродните излъчвания в света.

IAG, компанията - майка на British Airways, се ангажира през октомври да реализира нулеви въглеродни излъчвания до 2050 година. Нейният образец бе последван от австралийската Qantas и нискотарифната Norwegian Air. Авиокомпаниите Air France и British Airways оповестиха планове да компенсират въглеродните си излъчвания на всичките си вътрешни полети.

Тези задължения са много по-амбициозни от проектите на Международната асоциация за въздушен превоз (МАВТ - IATA), която цели да понижи на половина нездравословните излъчвания от бранша до 2050-а по отношение на 2005 година посредством компенсационни ограничения по схемата Corsia на Международната организация за гражданска авиация на Организация на обединените нации.

През миналата година от ден на ден компании възприемат метода за компенсиране на въглеродните си излъчвания, което им разрешава да отделят несъмнено количество въглероден диоксид, обезщетено по-късно да вземем за пример посредством финансиране на планове за понижаване на нездравословните излъчвания. Тези схеми обаче са подложени на критика от природозащитни организации като вид за изплъзване, а не за действително понижаване на замърсителите.

Испанската Repsol стана първата водеща енергийна компания, която се ангажира да сведе до нула въглеродните си излъчвания доникъде на века, изпреварвайки Royal Dutch Shell, която пък пое ангажимент да понижи излъчванията си на половина за същия период.

Няколко компании в този бранша си сложиха краткосрочни цели за стесняване на излъчванията си, само че никоя преди Repsol не се е заела с такава дълготрайна цел.

Компаниите усилват производството на природен газ, което е по-малко замърсяващо изкопаемо гориво, и залагат на възобновимата сила като слънчевата и вятърната, чието ползване се чака да скочи през идните десетилетия, защото търсенето на електрическа енергия пораства.

Горенето на изкопаеми горива е източник на към две трети от международните парникови излъчвания. Вредните излъчвания, свързани с силата, са се нараснали с 1,7 % през 2018 година съгласно Международната организация за силата.
През септември шефът на Amazon Джеф Безос даде обещание да направи най-голямата американска компания за онлайн търговия въглеродно неутрална до 2040 година. Амазон ще употребява 100% възобновима сила от 2030 година по отношение на 40% в този момент.

Компанията за онлайн търговия Zalando се ангажира да слага слънчеви панели и да употребява нисковъглеродни технологии в новите и съществуващите си разпределителни центрове до 2023-а и работи по уговорката си за нулеви въглеродни излъчвания.

Компанията - майка на Ikea, разгласи през ноември, че ще влага спомагателни 200 милиона евро в зелена сила и засаждане на дървета като част от проекта на най-голямата в света компания за търговия с мебели да стане въглеродно неутрална до 2030 година.

В химико-фармацевтичния бранш тази година колосът Bayer си сложи за цел да реализира въглеродна индиферентност до 2030 година посредством стратегия за понижаване и компенсиране на парниковите си газове. Групата има намерение да отстрани отделяните от нейните производства 4 милиона тона въглеродни излъчвания годишно посредством всеобщо въвеждане на възобновими сили и посредством ограничения за енергийна успеваемост.

Според Юлиан Попов задължението за въглеродна индиферентност на редица компании е изпълним, а в някои случаи и финансово печеливш. Важно е обаче да се наблюдават детайлите и това в каква степен задължението за въглеродна индиферентност е действителен и дали не е резултат на креативно счетоводство. Във всички случаи ще виждаме от ден на ден огромни компании, които поемат сходен ангажимент, уточни някогашният министър на околната среда и водите. /БТА-ИКО
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР