Повишаване броя на ваксинираните граждани чрез подобряване на осведомеността за

...
Повишаване броя на ваксинираните граждани чрез подобряване на осведомеността за
Коментари Харесай

Проф. Сербезова за COVID: На доверие, а не на страх

Повишаване броя на имунизираните жители посредством възстановяване на осведомеността за изгодите от имунизацията и спазването на въведените противоепидемични ограничения, в това число и по време на идните коледни и новогодишни празници, бяха разисквани на работна среща в Министерството на здравеопазването.

„ Социологическо изследване, предоставено ни от офиса на СЗО в България демонстрира, че с доверието на хората се употребяват най-много персоналните лекари и фармацевтите. Затова разгадавам на Вас дружно да проведем професионална информационна акция, основана на построяването на доверие, а не на всяването на боязън. Нека обединим и насочим напъните си към онази част от жителите, които към момента се двоумят по отношение на имунизацията против ковид. Нека им осигурим научнообоснована информация, с цел да създадат своя съзнателен избор “. Така проф. Асена Сербезова се обърна към съсловните организации на лекарите и фармацевтите у нас. Здравният министър уточни още: „ Важно е да работим освен за повишение равнището на имунизация в страната, а и за опазване на въведените противоепидемични ограничения такива, каквито са сега. За да не се стига до локдаун, било то и непълен, би трябвало да продължим с разясняването значимостта на нефармацевтичните ограничения като носене на маска и съблюдаване на отдалеченост. Те имат значителен принос за ограничение разпространяването на вируса. “

Главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев акцентира, че единственият метод да понижим броя на смъртните случаи в страната е като се имунизираме. „ Важно е да гледаме напред и, даже със забавяне, да осигурим отговор на всеки въпрос, заложен от жителите. Информацията е налична и сега – и на уеб страницата на министерството, и на този на Българския лекарски съюз, тя обаче би трябвало да бъде систематизирана, обновена и надградена “, изясни той.

Според проф. Радка Аргирова фокусът на напъните би трябвало да бъдат хората, които се двоумят: „ В тази група влизат бременните, хората с диабет, тези със сърдечно-съдови болести и така нататък Необходимо е те да схванат, че имунизациите против COVID-19 са изключително значими точно за тях. Освен това час по-скоро би трябвало да се премине към дейна имунизация с трета доза за хората над 60-годишна възраст. “

Българският представител в Европейската организация по медикаментите проф. Илко Гетов съобщи, че фокусът би трябвало да бъде подложен върху обособения човек и неговите терзания по отношение на имунизацията, като за задачата, по гледище на Министерство на здравеопазването, ще бъдат основани осведомителни материали.

Председателят на УС на БЛС доктор Маджаров изрази мнение, че по-подробно би трябвало да бъдат разяснени така наречен постковид синдром, както и разликата сред имунитета, добит след имунизация и този след боледуване, тъй като след преболедуване има имунитет, само че има и повредено общо здраве и постковид затруднения.

По покана на проф. Сербезова и началника на политическия кабинет на министъра доцент Пандев в срещата присъединяване взеха доцент Ангел Кунчев, ръководителят на УС на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров, зам.-председателят доцент доктор Христо Шивачев, изпълняващият длъжността ръководител на Българския фармацевтичен съюз маг.-фарм. Велина Григорова и основният секретар на организацията маг.-фарм. Димитър Маринов, проф. Радка Аргирова, ръководител на Българското сдружение по вирусология, проф. Тодор Кантарджиев, който сега е съветник на Столична община по имунизационния развой, маг.-фарм. Богдан Кирилов - изпълнителен шеф на ИАЛ, проф. Илко Гетов, който е българският представител в Европейската организация по медикаментите, общопрактикуващите лекари доктор Гергана Николова и доктор Николай Брънзалов и др.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР