„Поведението ни може да промени хода на пандемията от COVID-19.

...
„Поведението ни може да промени хода на пандемията от COVID-19.
Коментари Харесай

Д-р Симидчиев: Поведението ни може да промени хода на пандемията


„ Поведението ни може да промени хода на пандемията от COVID-19. Ако си кажем, че няма подобен проблем и се държим все едно вируса го няма, ще имаме много фибрилни хора. Ще бъде доста по-трудно да разграничим кой е с температура от грип и кой - с температура от ковид. Съответно ще има по-голям разход на запаси и доста повече заболели хора”. Това съобщи в ефира наНова тв пулмоголът доктор Александър Симидчиев.

Според него държанието на хората се е трансформирало през лятото и това е довело до предпазването на туристите освен от COVID-19, само че и от други вируси, като гастроинтестинални болести, типични за топлите месеци.

„ Новооткритите случаи зависят от държанието на хората, а смъртността и хоспитализациите - от държанието на медицинските фрагменти. Смъртността у нас е към 2%”, съобщи доктор Симидчиев.

Той поучава да се съблюдава обществена отдалеченост и да се ползва така наречен поведенческа ваксина. Във връзка с идното отваряне на образователните заведения, медикът е безапелационен - носенето на маска не би трябвало да е толкоз огромен проблем даже при децата, защото съгласно него това е единствено въпрос на табиет. Превенцията обаче и там е извънредно значима: „ Училищата могат да се трансфорат в център на разпространяване на болестта, само че не и в огнище, защото децата по принцип боледуват доста леко или асимптомно”, счита пулмологът.

Той обаче е безапелационен - това не значи, че качеството на лекуване се е влошило: „ Съвсем неотдавна открих уебсайт, изработен от българин, който употребява данни на Единната осведомителна система, само че показани като графики. Те са разграничени в разнообразни групи, такава да вземем за пример е тази за смъртността. От тези графики излиза наяве какво се случва – смъртността в лечебните заведения се усилва, само че тази от открити случаи понижава. Това демонстрира, че в лечебни заведения влизат по-тежки случаи. По-голяма част от хората се лекуват в домашни условия успешно”, изясни пулмологът.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР