Повечето собственици на домашни палета ще потвърдят, че техните кучета

...
Повечето собственици на домашни палета ще потвърдят, че техните кучета
Коментари Харесай

Как да се справим със страха на кучето от гръмотевици?

Повечето притежатели на домашни палета ще потвърдят, че техните кучета се опасяват от гръмотевици. Това е малко необяснимо, тъй като към тази група принадлежат и другояче смели и уравновесени породи, за които стресът и безпокойството в всекидневието са непознати прояви.

Уплахата от гръм при дъждовните стихии е форма на тревога при кучето, която заплашва душевното здраве на четириногия ни приятел и може да докара до деструктивно държание или други съществени контузии. Нужен е метод, с цел да може домашният питомец да преодолее тези тревожни положения в дълготраен проект.

Специалистите дефинират страха от гръмотевици като уплаха от стихии. Тревожното положение се провокира освен от необичайния звук при гърма, а и от други фактори, съпровождащи бурята - светкавиците, мощният вятър, статичното електричество и смяната в биометричното налягане, което хората не усещат. Някои породи като бордър коли, немска овчарка и някои от териерите може даже да изпаднат в суматоха.

 Буря

Паническият боязън се показва в трептене на кучето, задъхване, криене под мебели или на допустимо най-затуленото място, криене зад стопанина или заличаване на имуществото, изключително в случай че животното е единствено у дома.

Как да успокоим кучето при гръмотевици?

За да се научи да приема умерено тези естествени феномени, както и други прояви на мощен звук, кучето може да бъде подтиквано с лакомства или други дарове, когато прояви успокоение.

Позитивните одобрявания, като похвали и деликатност имат мощен позитивен резултат за усмиряване на кучето. В никакъв случай не трябва да се позволяват груби прояви към животното в подобен миг, то би трябвало да усеща насърчението и готовността на стопанина да го отбрани и да бъде до него. Не е неверна стъпка да се предложи на животното място, където да се скрие, до момента в който бурята утихне, в случай че продължава да демонстрира тревога.

За някои кучета физическият комфорт при допиране на някои точки по тялото е мощен позитивен тласък. Той облекчава безпокойството кучето по време на стихия, по тази причина може да се гали или разтрива животното, в случай че е обезпокоително.

 Куче се опасява от стихия Снимка: pixabay.com

Съществуват и билкови добавки и масла за кучета с хронична тревога при стихии и мощни шумове. Важното е индивидът да остане изцяло спокоен, с цел да вдъхне убеденост на своя питомец, в случай че кучето се опасява от гръмотевици.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР